Decizii economice la sfârşit de an
În România, accizele pentru anul viitor vor fi calculate la fel ca anul acesta, la un curs de 4,73 lei pentru un euro.
Corina Cristea, 11.12.2014, 13:14
După efervescenţa creată de alegerile prezidenţiale din luna noiembrie, agenda de la Bucureşti este dominată acum de chestiunile economice. Negocierile-maraton purtate timp de câteva zile de autorităţile române cu reprezentanţii instituţiilor internaţionale creditoare au făcut lumină asupra unor indicatori importanţi în stabilirea bugetului pe 2015. Între aceştia – nivelul deficitului, convenit la 1,83% din Produsul Intern Brut, mai mare chiar decât ţinta de 1,4% pe care executivul român şi-o propusese. Bucureştiul a pledat şi pentru reducerea cursului la care vor fi calculate accizele în 2015, dar fără succes. Fondul Monetar Internaţional a insistat că este bine să existe un excedent de venituri la buget. În consecinţă, accizele vor fi calculate la fel ca anul acesta, la un curs de 4,73 lei pentru un euro.
Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a precizat şi că, prin modificarea de către guvern a Codului Fiscal, nivelul accizelor va fi exprimat în lei începând de anul viitor, iar din 2016 va fi actualizat, anual, cu rata inflaţiei: Am mers după o metodologie de calcul preferată de mult mai multe ţări din Uniunea Europeană şi considerăm că întotdeauna trebuie să ne raportăm la leu şi nu la euro, şi la inflaţie, făcând acea medie, cum s-a mers până acum. Deci, practic, nu s-a schimbat decât metodologia de calcul, nu ne-am raportat la un nivel al euro diferit. Tocmai s-au încheiat negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană şi, împreună, am stabilit acest nivel. A fost o propunere din partea noastră să discutăm despre alt nivel. Nicio propunere discutată cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană nu privea majorarea, ci întotdeauna am vorbit de un nivel mai redus, dar, aşa cum am convenit, după ce vom vedea execuţia în ceea ce priveşte veniturile pentru anul viitor vom putea să venim cu astfel de măsuri, de micşorare a nivelului, inclusiv la accize, pentru că, până acum, discuţiile, în special s-au axat pe reducerea TVA-ului.”
În opinia lui Darius Vâlcov, acordul cu Fondul Monetar Internaţional va fi finalizat în septembrie, anul viitor, dar nu va mai fi prelungit. Ministrul pentru Buget a precizat că România are un fond de rezervă (buffer) de 9,25 miliarde de euro, care ar permite statului, într-o situaţie ipotetică de criză economică severă, să îşi acopere pe o perioadă de 6-7 luni toate obligaţiile financiare pe care le are faţă de cetăţeni, precum salarii sau pensii, fără să se împrumute.