Acord de principiu cu creditorii externi
Anunţate ca dificile şi confirmate ca atare pe parcurs, negocierile dintre autorităţile române şi instituţiile creditoare internaţionale s-au soldat, în cele din urmă, cu un acord pe marginea viitorului deficit bugetar.
Ştefan Stoica, 10.12.2014, 12:07
Guvernul român a convenit cu negociatorii FMI, ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale principalele prevederi ale bugetului pe 2015. Acesta va fi construit pe o creştere economică prognozată de 2,5% şi un deficit bugetar de 1,83% din Produsul Intern Brut, a precizat premierul Victor Ponta. El a ţinut să înlăture orice temeri legate de eventuale majorări de taxe sau impozite sau de posibila renunţare la măsurile de natură economică şi socială aflate în vigoare sau promise pentru 2015. Victor Ponta: În primul rând nu va exista şi nu se construieşte bugetul pe baza nici unei taxe sau impozit suplimentare, în anul 2015. Evident, cota unică de 16% rămâne în vigoare. Există o taxă care se reduce şi care a fost luată în calcul la construcţia bugetului, şi anume taxa pe construcţii speciale, de la 1,5 la 1%. Era un obiectiv fundamental. Toate măsurile, fie de stimuare economică, fie de dreptate socială, deja în vigoare, sunt incluse în buget”.
Este vorba, a spus primul ministru, despre reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale la angajator, scutirea de impozit a profitului reinvestit, majorarea pensiilor, creşterea venitului minim garantat, dublarea alocaţiilor pentru copiii din familiile cu venituri reduse şi indexarea cu 16% a indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi.
Premierul Victor Ponta declara că nu se vor exercita presiuni majore asupra cheltuielilor şi că a fost prevăzută cofinanţarea proiectelor europene.
Opoziţia consideră că tocmai aici banii vor fi tăiaţi şi că investiţiile vor avea de fapt de suferit. Deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu: “Partea care este rea este că vom avea un buget care nu va fi pentru dezvoltare, ci pentru subzistenţă, pentru că acele majorări de cheltuieli pe care le-a făcut Guvernul Ponta şi sunt cuprinse în bugetul pe 2015 nu sunt cheltuieli pentru investiţii. Investiţiile au fost tăiate şi cel mai mult s-a tăiat din investiţiile din bugetul de stat”.
Delegaţiile finanţatorilor internaţionali ai României au părăsit Bucureştiul, dar au emis un scurt comunicat de presă, prin intermediul căruia anunţă că s-a ajuns la un acord de principiu privind liniile generale ale bugetului pe 2015. Ei susţin că valoarea deficitului convenit este în linie cu atingerea obiectivului bugetar pe termen mediu, dar oferă în acelaşi timp cadrul pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene.
Misiunile Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale vor reveni pentru o evaluare completă a acordului aflat în derulare în luna ianuarie a anului viitor. Guvernul intenţionează să prezinte vineri proiectul de buget în Parlament, urmând ca votul final să fie dat pe 21 decembrie.