Discuţii privind tehnicile de vot
Eşecul organizatoric de la secţiile votare din străinătate la alegerile pentru Preşedinţia României a obligat Parlamentul de la Bucureşti să reia discuţiile despre modificarea legislaţiei electorale.
Bogdan Matei, 20.11.2014, 13:15
Cea mai recentă evaluare privind numărul cetăţenilor români din străinătate, făcută chiar de autorităţile de la Bucureşti, e de circa 3,2 milioane de persoane. Fie membri ai comunităţilor istorice din statele vecine României, fie parte a tot mai numeroasei diaspore din Europa Occidentală şi America de Nord, toţi aceşti oameni au drepturi egale cu concetăţenii lor din Patrie. Inclusiv pe acela de a-şi alege preşedintele şi parlamentarii. Şi totuşi, aceleaşi autorităţi s-au dovedit complet nepregătite să le creeze condiţii pentru a-şi putea exercita acest drept elementar.
Cum, la precedentele alegeri, afluxul mediu fusese de circa o sută de mii de persoane, secţiile de votare organizate, pentru prezidenţialele de luna aceasta, la ambasade, consulate sau sediile ICR au fost calibrate în consecinţă. Şi totul s-a transformat într-un răsunător fiasco. Interesul generat de scrutin a adus la vot circa 160 de mii de oameni la primul tur, de pe 2 noiembrie, şi aproape 380 de mii la finala de pe 16.
Scenariul a fost, de fiecare dată, acelaşi: cozi kilometrice, ore de aşteptare în frig, ploaie şi vânt, nervi, frustrare şi, în final, pentru mii de oameni, uşi închise în nas, fiindcă ora închiderii urnelor venise înainte ca ei să fi apucat să voteze. După fiecare tur, şefii de la Externe, Titus Colrlăţean şi Teodor Meleşcanu, şi-au dat demisia şi au acuzat legislaţia electorală în vigoare. Ani de zile luate în calcul, dar niciodată aplicate, soluţiile alternative, precum votul electronic sau votul prin corespondenţă, au reintrat pe agenda legislatorilor de la Bucureşti abia după haosul din diaspora.
În Camera Deputaţilor există o propunere legislativă privind votul prin corespondenţă, iniţiată de deputatul neafiliat pentru diaspora Eugen Tomac, membru PMP, care explică: “Duminică am aşteptat şase ore pentru a-mi exercita la Chişinău dreptul la vot. În urmă cu un an de zile am propus o iniţiativă legislativă privind introducerea votului prin corespondenţă, proiect de lege la care au contribuit instituţii importante: Ministerul de Externe, Ministerul de Interne, a fost consultată Autoritatea Electorală Permanentă. Prin votul de astăzi aţi dat o palmă umilitoare milioanelor de români care locuiesc în afara graniţelor.”
Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, spune, însă, că documentul legislativ trebuie îmbunătăţit şi rediscutat în comisiile parlamentare de specialitate: “Este un proiect de lege neserios, încalcă legea privind tehnica legislativă. Nu ştim cine are responsabilitate, nu ştim care este impactul financiar aşa cum cere decizia Curţii Constituţionale şi nu asigură un lucru esenţial: securitatea votului.”
Zgonea a precizat că, săptămâna viitoare comisia specială pentru elaborarea legii pentru alegerea deputaţilor şi senatorilor va lua în discuţie propunerea legislativă.