Republica Moldova şi integrarea europeană
Republica Moldova doreşte o apropiere mai rapidă de Uniunea Europeana şi îşi va depune, in 2015, cererea de aderare la organizaţie.
Valentin Țigău, 18.11.2014, 13:05
Republica Moldova va înainta, în 2015, cererea de aderare la Uniunea Europeană, a declarat, luni, preşedintele Nicolae Timofti, în timpul conferinţei de presă susţinute alături de omologul său austriac, Heinz Fischer, aflat în vizită oficială la Chişinău.
Seful statului moldovean a apreciat ca statutul de ţară candidată la aderare va permite majorarea nivelului de securitate al ţării. Nicolae Timofti: “Intenţionăm să depunem o cerere de aderare la Uniunea Europeană, în anul 2015. Acordarea statului de candidat la aderare va fi în masură să impulsioneze politicile de integrare, să contribuie la modernizarea instituţiilor publice, să plaseze Republica Moldova într-un spaţiu convenţional de securitate, la adăpost de provocările care se înregistrează în regiune.” Potrivit preşedintelui Timofti, Republica Moldova nu are altă cale de dezvoltare decât cea europeană. Săptămâna trecută, Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere a ţării la Uniunea Europeană.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei de la Chişinău, Vlad Ţurcanu salută această decizie subliniind, totodată, determinarea forţelor pro-democrate de a continua parcursul european. Vlad Ţurcanu: “Şeful statului felicită, cu acestă ocazie, cetăţenii ţării care, în opinia sa, au demonstrat unitate în susţinerea parcursului european al Rep. Moldova; preşedintele apreciază votul parlamentarilor europeni drept o recunoaştere a progreselor înregistrate de ţara noastră pe calea reformelor democratice şi totodată un pas important în consolidarea procesului de integrare politică şi economică între Uniunea Europeană şi Rep. Moldova.”
Şapte parlamente naţionale din cele 28 de state membre ale UE au ratificat, până acum, acest acord, primul dintre ele fiind parlamentul Romaniei.
“Sunt convins că doar un viitor european va oferi cetăţenilor noştri un trai mai bun, venituri mai mari, drumuri de calitate, educaţie şi medicină cu cele mai bune servicii, acces la o piaţă de jumătate de miliard de consumatori, instituţii care vor funcţiona şi mai puternic, după modelul european”, afirma, la rândul său, premierul moldovean, Iurie Leancă.
La 30 noiembrie, în Republica Moldova sunt programate alegeri parlamentare. Rezultatele acestora sunt importante pentru continuarea parcursului european al fostei republici sovietice. Ultimul sondaj de opinie relevă că principalele trei partide democrate ar putea fi votate de 48 la sută dintre alegatori, în timp ce comuniştii deţin o cotă electorală de numai 27%.