Măsuri pentru fluidizarea votului în diaspora
După eşecul organizatoric de la primul tur, autorităţile române încearcă să amelioreze condiţiile în care se va vota, duminică, în străinătate, în finala alegerilor prezidenţiale.
Bogdan Matei, 12.11.2014, 13:14
Un neaşteptat şi cacofonic război al comunicatelor între instituţiile de la Bucureşti a dublat campania electorală dintre cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale.
Haosul înregistrat la primul tur la secţiile de votare din străinătate, unde cetăţeni români dornici să-şi exercite dreptul de vot au stat cu orele la coadă şi, în mii de cazuri, n-au putut vota, a declanşat o polemică în câteva episoade între Biroul Electoral Central şi ministerul de Externe, ce şi-au pasat reciproc responsabilitatea. Luni a fost punctul culminant al crizei. Bombardat de Opoziţie, Administraţia Prezidenţială, presă şi organizaţii ale diasporei cu acuze de incompetenţă sau rea-voinţă, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi-a dat demisia. El a insistat că a luat această decizie pentru a nu încălca legea şi a invocat o hotărâre a BEC, care n-ar fi confirmat existenţa unei baze juridice pentru înfiinţarea de secţii de vot suplimentare în străinătate.
Marţi seara, BEC l-a contrazis iarăşi şi a repetat, într-un nou comunicat, că organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate reprezintă o atribuţie exclusivă a Externelor. De asemenea, Biroul îşi menţine punctul de vedere formulat anterior, potrivit căruia nu există niciun impediment legal referitor la suplimentarea numărului de secţii.
Castana fierbinte e, acum, între mâinile succesorului lui Corlăţean, Teodor Meleşcanu. Diplomat de carieră, apoi director al Serviciului de Informaţii Externe, iar ultima oară prezidenţiabil ieşit din cursă, Meleşcanu revine, după aproape două decenii, în fruntea diplomaţiei române, într-un moment tensionat. El afirmă că ministerul a adoptat, deja, măsuri pentru asigurarea desfăşurării în bune condiţii a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
Teodor Meleşcanu: “Dintr-o simplă evaluare pe nişte simulări pe care le-am făcut, reducerea timpului de vot pentru fiecare cetăţean, ca urmare a adoptării acestor măsuri, ar permite cel puţin o dublare a numărului celor care pot să voteze.”
Astfel, formularul pe proprie răspundere disponibil pe site-ul ministerului de Externe poate fi descărcat şi completat, urmând ca în faţa comisiei de votare să fie doar semnat. Cei care nu au această posibilitate vor primi pixuri şi formulare în faţa secţiilor, pentru a le completa şi a economisi timpul necesar votului.
Tot pentru fluidizarea procesului, ministerul a pus la dispoziţie o listă cu 800 de angajaţi care pot sprijini comisiile de votare, iar Biroul Electoral pentru Străinătate a selectat deja, dintre aceştia, 120 de persoane. De asemenea, fiecare secţie de votare din diaspora va avea şapte cabine de vot şi şapte ştampile, numărul maxim prevăzut de lege.