Lideri locali arestaţi
După foşti sau actuali miniştri şi parlamentari de la Bucureşti, mareea anticorupţie loveşte şi în potentaţii din provincie.
Bogdan Matei, 07.11.2014, 13:09
În România, Justiţia îşi face, imperturbabil, treaba. Insensibili atât la calculele politice, cât şi la atmosfera inflamată de campania pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, magistraţii continuă să pună sub acuzare, să reţină sau să aresteze preventiv protagoniştii, mult timp intangibili, ai unor dosare de corupţie la vârf.
Încă două astfel de personaje şi-au petrecut în arest noaptea de joi spre vineri. Amândouă sunt recrutate dintre aşa-numiţii baroni locali, care, acumulând mandat după mandat în fruntea administraţiei locale, îşi transformaseră judeţul sau oraşul în adevărate feude.
Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, social-democratul Nicuşor Constantinescu, a fost preluat, joi la amiază, de poliţişti de pe aeroportul internaţional Bucureşti şi dus direct în instanţă, pentru confirmarea mandatului de arestare. La începutul săptămânii, el fusese reţinut în Turcia, pe baza unui mandat internaţional, după ce s-a aflat şase luni in Statele Unite, pentru a-şi trata problemele medicale. Plecat în mod legal în America, Constantinescu nu s-a mai întors în ţară la data stabilită de procurorii care-l cercetau în trei dosare penale, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi obţinerea de foloase necuvenite. Partener, încă din primii ani 2000, într-un tandem inseparabil şi pitoresc, al influentului primar al oraşului Constanţa, Radu Mazăre, el a gestionat unul dintre cele mai dinamice economic judeţe ale ţării, unde e şi cel mai mare port maritim românesc.
Tot din PSD e şi primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, reţinut, joi seară, după multe ore de audieri, sub acuzaţiile de abuz în serviciu şi luare de mită. Odată cu el au fost reţinute alte patru persoane, inclusiv propria fiică a edilului, care, ales în premieră în 1992, era unul dintre cei mai longevivi în funcţie dintre primarii români.
Echidistanţi, procurorii nu vizează predilect oamenii din teritoriu ai PSD, vioara-ntâi a coaliţiei guvernamentale de la Bucureşti.
Despărţite de doar 60 de kilometri, oraşele Bacău şi Piatra-Neamţ au rămas, anul acesta, fără primarii cotaţi drept lideri importanţi ai opoziţiei. Liberalul băcăuan Romeo Stavarache şi democrat-liberalul pietrean Gheorghe Ştefan – ultimul, un fidel al preşedintelui Traian Băsescu – au ajuns după gratii tot pentru corupţie.
La Braşov, preşedintele Consilului Judeţean, Aristoletel Căncescu, din PNL, face, la rându-i, obiectul unei anchete răsunătoare.
Toţi au fost personaje-cheie în alţi ani electorali, graţie clientelei lor politice, care merge de la primari de comună la asistaţi social şi de la şefi de regii la patroni de firme care fac afaceri cu administraţia locală. Transferul lor din scaunul de baron local în boxa acuzaţilor ar putea reconfigura, spun analiştii, şi peisajul electoral al fostelor feude.