Parteneriat România – Uniunea Europeană
La cererea României, CE a acceptat să modifice programul operaţional pentru perioada 2007 - 2013, astfel încât salariile din sistemul de absorbţie a fondurilor europene să devină eligibile şi să fie rambursate sută la sută de către executivul comunitar.
Corina Cristea, 04.11.2014, 13:45
Mobilizaţi sub sloganul „Provocările Europei nu suportă amânare”, noii comisari europeni şi-au început mandatul, eforturile executivului Junker îndreptându-se spre priorităţile asumate: creşterea economiei şi a locurilor de muncă în ţările Uniunii Europene, măsuri mai ferme în privinţa imigraţiei şi mai multă coerenţă în politica externă şi de securitate. Obiectivul acestor demersuri: recucerirea încrederii cetăţenilor în construcţia europeană cu 28 de ţări.
România, membră a Uniunii Europene din 2007, îşi va pune amprenta în realizarea obiectivelor noii formule legislative de la Bruxelles prin prestaţia comisarului pentru politici regionale, Corina Creţu. Portofoliul – unul dintre cele mai importante prin prisma alocărilor de fonduri europene – are de gestionat aproape 352 de miliarde de euro, bani de investit în regiunile statelor membre în perioada 2014 – 2020. Iar România se numără între ţările cele mai interesate să atragă astfel de fonduri.
De aceea, poate nu întâmplător, Corina Creţu a avut prima întâlnire din mandatul său cu Eugen Teodorovici, ministrul român al Fondurilor europene, prilej cu care cei doi au anunţat noi reguli de finanţare pentru salariile personalului de management din cadrul proiectelor. La cererea Bucureştiului, Comisia Europeană a acceptat să modifice programul operaţional pentru perioada 2007 – 2013, astfel încât salariile celor din sistemul de absorbţie a fondurilor europene să devină eligibile şi să fie rambursate sută la sută de către executivul comunitar.
Comisia Europeană va plăti aceste salarii în cadrul unei scheme care încurajează performanţa, noul sistem de evaluare urmând să se aplice de la 1 ianuarie. Întrevederea de la Bruxelles a fost centrată pe pregătirea lansării acordului de parteneriat cu România, care va avea loc vineri, la Bucureşti, în prezenţa comisarului Corina Creţu, şi care va prezenta modul în care vor fi folosite fondurile europene structurale şi de investiţii în următorii ani. Ministrul Eugen Teodorovici:
Am avut o discuţie foarte utilă pentru noi ca ţară, pentru a închide actualul cadru financiar la un nivel cât mai ridicat anul viitor şi insist în a spune şi să subliniez încă o dată acel nivel de 80% pentru actualul cadru financiar. Este 44% azi ca nivel de absorbţie. Am convingerea că România, anul viitor, poate să închidă actualul cadru financiar la un nivel cât mai ridicat.”
Potrivit Corinei Creţu, Comisia Europeană apreciază ca excepţională creşterea ratei de absorbţie realizată de România, de la 4% în 2012 la peste 40% în 2014, la aceasta adăugându-se reformele pe care Bucureştiul le-a făcut în ultimii ani.