Bilanţul Comisiei Barroso
La final de mandat, şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a apreciat că una dintre cele mai mari realizări ale sale a fost extinderea Uniunii.
Mihai Pelin, 30.10.2014, 13:05
Jose Manuel Barroso, a prezidat, marţi, pentru ultima oară, şedinţa Comisiei Europene în această calitate, la finalul a 10 ani de activitate el declarând că părăseşte această funcţie mândru că a ajutat blocul de 28 de ţări să rămână unit în tranzitarea uneia dintre cele mai grele crize economice a ultimelor decade.
În opinia sa, Europa rămâne „mai puternică şi mai bine echipată” după cele două mandate consecutive pe care le-a deţinut. “Realitatea este că, în ciuda ezitărilor din anumite capitale a fost posibil să întărim cadrul instituţional”, a spus Barroso. Din „moştenirea” sa fac parte, în principal, reguli bugetare mai stricte, consolidarea fiscalităţii şi startul construcţiei uniunii bancare. Fostul prim-ministru portughez a menţionat şi beneficiile procesului de extindere pe care l-a coordonat. „Imaginaţi-vă că aceste ţări nu ar fi aderat la Uniune la momentul respectiv. În acest caz, probabil nu am fi discutat acum despre Ucraina, ci probabil despre Bulgaria sau ţările baltice, aşadar a fost corect ceea ce am făcut” a punctat Barroso.
Din 2004, de când el s-a aflat la conducerea executivului comunitar, numărul statelor membre aproape s-a dublat, de la 15 la 28, iar aş celor din zona euro a crescut de la 13 la 19. Extinderea UE a fost una dintre cele mai mari realizări a construcţiei europene contemporane, a subliniat şeful Comisiei Europene. José Manuel Barroso: “A fost lucrul cel mai potrivit pe care trebuia să îl facem. Sigur că nu a fost perfect, dar vreau să vă spun că problemele pe care le avem astăzi privind integrarea europeană nu le avem din cauza României şi Bulgariei. Am arătat de fapt că putem să lucrăm cu 28 de state membre în prezent. Acum între noile state care au aderat şi cele vechi nu mai există diferenţe. Dovada este şi faptul că noul preşedinte al Consiliului European este polonezul Donald Tusk.”
Plecarea lui Barroso este umbrită de escaladarea curentelor anti-europene şi a mişcării britanice eurosceptice care ridică serioase semne de întrebare asupra proiectului Uniunii, notează agenţiile de presă. Barroso a menţionat că regretă ezitările unor state membre şi lipsa de solidaritate privind unele decizii şi a evidenţiat că este îngrijorătoare lipsa de încredere a cetăţenilor în instituţiile europene, dar şi problema injustiţiei sociale, pe care următoarea Comisie Europeană va trebui să o rezolve. După aderarea sa la UE în 2007, în cadrul Comisiei Europene România a deţinut portofoliul Multilingvismului prin Leonard Orban şi ulterior pe cel al Agriculturii, prin Dacian Cioloş.
În noul executiv comunitar al cărui şef este luxemburghezul Jean Claude Juncker, România este reprezentată de eurodeputata social-democrată Corina Creţu, comisar pentru Politica Regională.