Ucraina alege democraţia
Occidentul aplaudă organizarea corectă şi rezultatele alegerilor legislative din Ucraina. Pentru Kiev, însă, scrutinul nu anulează niciuna dintre problemele din relaţiile sale cu Moscova şi cu partizanii acesteia din estul ţarii.
Bogdan Matei, 29.10.2014, 12:58
Previzibile, fiindcă sondajele privind intenţiile de vot indicau, deja, limpede că electoratul ucrainean a basculat masiv spre formaţiunile pro-europene, rezultatele alegerilor de duminică pentru Parlamentul de la Kiev au fost salutate la unison în Occident. Nostalgicii Uniunii Sovietice sau adepţii fostului preşedinte rusofil Viktor Ianukovici devin minoritari pe băncile Radei. Şi, pentru prima dată după proclamarea independenţei, în 1991, comuniştii nu mai depăşesc pragul electoral de cinci procente şi nu mai sunt reprezentati în Legislativ.
Statele Unite, Uniunea Europeană, precum şi ţările membre ale acesteia au subliniat atât corectitudinea organizării scrutinului, cât şi deznodământul acestuia.
Şi la Bucureşti, principalii responsabili politici au aplaudat alegerea europeană a celui mai mare, teritorial şi demografic, dintre vecinii României. Preşedintele Traian Băsescu a precizat că România va rămâne un partener loial al Ucrainei pe drumul integrării europene, despre care a spus că e extrem de dificil, dar reprezintă singura opţiune corectă. Rezultatul alegerilor legislative este un semnal clar că poporul ucrainean rămâne unit în dorinţa sa de pace, democraţie şi unitate naţională – apreciaza şi ministerul român de Externe. Diplomaţia de la Bucureşti notează că, în pofida situaţiei de securitate dificile în care s-a desfăşurat scrutinul, din cauza obstrucţiilor din partea aşa-ziselor autorităţi din regiunile separatiste şi din Crimeea, responsabilii ucraineni au reuşit să asigure desfăşurarea unui proces electoral transparent şi corect. MAE român îşi exprimă încrederea că rezultatele acestor alegeri parlamentare vor crea condiţiile necesare pentru coagularea, în Ucraina, a unei coaliţii guvernamentale pro-europene solide, în măsură să acţioneze cu consecvenţă şi fermitate.
Orientată, în sfârşit spre Vest, Ucraina va trebui, însă, să-şi gestioneze pe mai departe cele mei fierbinţi dosare în Est.
Potrivit analiştilor, noua majoritate din Parlament e favorabilă unei ofensive mai dure contra separatiştilor proruşi din Donbas, unde, începând din aprilie, luptele s-au soldat cu peste 3.700 de morţi. Moscova a declarat că va recunoaşte alegerile programate pe 2 noiembrie de către separatiştii din estul Ucrainei pentru conducerea autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a avertizat, de altfel, că aceste pseudo-alegeri pun în pericol întregul proces de pace şi contravin flagrant acordurilor de la Minsk, unde Kievul şi secesioniştii conveniseră asupra unui armistiţiu fragil şi de nenumărate ori încălcat.