Măsuri pentru sistemul de pensii
Guvernul de la Bucureşti pare că a făcut o adevarată pasiune pentru acordarea de ajutoare sociale.
Florentin Căpitănescu, 24.10.2014, 12:37
Guvernul de stânga de la Bucureşti, în care PSD joaca rolul primadonei, pare neobosit în a acorda ajutoare sociale unor mari categorii de persoane defavorizate. În amplul pachet social se regăsesc, între altele, creşterea salariului minim brut pe economie cu aproape 10%, până la 975 lei, circa 220 de euro, majorarea indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap cu 16 procente şi dublarea alocatiei de sprijin pentru 500 de mii de copiii proveniţi din familii cu venituri reduse.
Majorarea sumelor pentru copiii aflaţi în plasament şi dublarea alocaţiilor de hrană pentru copiii instituţionalizaţi sau aflaţi în grija asistenţilor maternali şi dublarea alocaţiilor zilnice de hrană pentru adulţii cu dizabilităţi sau aflaţi în centre de îngrijire sunt, şi ele, măsuri ce vor căpăta concreteţe. Iar ca semn că generozitatea executivului are graniţe îndepărtate, nici pensiile nu au fost uitate. Astfel, a declarat ministrul muncii şi protecţiei sociale, Rovana Plumb, cabinetul din care face parte va pune în aplicare, de la 1 ianuarie 2015, decizia Curţii Constituţionale privind recalcularea pensiilor. În termeni pragmatici, numărul celor care vor beneficia de recalcularea pensiilor este de aproape 240 de mii, iar valoarea medie de creştere este 400 de lei (circa 90 de euro), ca urmare a aplicării coeficientului de corecţie. Totuşi, creşterea reală va şi mai mare, întrucât aceştia vor profita şi de decizia executivului prin care toate pensiiile vor fi majorate cu 5% în 2015. Pe de altă parte, susţine ministrul, autorităţile vor să stimuleze reintegrarea pe piaţa muncii prin acordarea aşa-numitului venit minim de inserţie, care ar urma să includă venitul minim garantat, alocaţia de susţinere a familiei şi ajutorul de încălzire.
Cu detalii, ministrul Rovana Plumb: ”Prin introducerea venitului minim de inserţie vrem ca acest venit minim garantat să constituie un factor de determinare a persoanelor de a reintra pe piaţa muncii, dat fiind faptul că nu va mai fi scăzut din salariul pe care el îl va obţine, fie în calitate de zilier, fie în baza unui contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau determinată. Dăm posibilitatea şi motivaţia de a se reintra pe piaţa muncii”.
Aceste facilităţi, la care se adaugă şi altele, cum ar scăderea CAS cu 5% la angajator, dispariţia mai multor taxe şi impozite ori amnistia fiscală pentru unii pensionari şi unele mame, au fost decise în ultimele luni. Că măsurile au fost luate într-un an electoral, în care miza alegerilor prezidenţiale din noiembrie este una uriaşă, ar putea trece, pentru cei neobişnuiţi cu mersul lucrurilor în România post-comunistă, ca o simplă coincidenţă.