Nume grele în dosarele anticorupţie
Scena politică românească este zguduită de un nou scandal de corupţie.
Roxana Vasile, 21.10.2014, 13:10
În prag de alegeri pentru funcţia de preşedinte al ţării, scena politică românească este zguduită de scandaluri pe bandă rulantă scoase la lumină de Direcţia Naţională Anticorupţie. O evidentă piatră de moară de gâtul Partidului Social Democrat, din coaliţia la guvernare, care speră într-o victorie netă la scrutinul din noiembrie, deputatul Viorel Hrebenciuc, aflat la al şaselea mandat de parlamentar, şi-a dat demisia din legislativ pentru a se pune la dispoziţia justiţiei în cel mai recent dintre dosarele răsunătoare care şi-au făcut apariţia în spaţiul public.
Alături de Hrebenciuc, printre protagonişti se numără şi purtătorul de cuvânt al formaţiunii, senatorul Dan Şova, precum şi fostul şef al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), Dumitru Iliescu. Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, cumpărare de influenţă şi instigare la infracţiunea de folosire direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Procurorii susţin că deputatul PSD ar fi discutat, săptămâna trecută, cu Dan Şova, căruia i-ar fi promis că-l va sprijini pentru a câştiga preşedinţia partidului, dacă acesta îl ajută, la rându-i, prin iniţierea unei propuneri legislative de amnistiere şi graţiere a unor pedepse de care era direct interesat. Viorel Hrebenciuc urma să îşi exercite influenţa şi pentru a obţine foloase necuvenite în favoarea lui Dumitru Iliescu. Acesta l-ar fi informat ilegal pe deputat despre dosarele pe care social-democratul le are la DNA şi despre faptul că este interceptat.
Viorel Hrebenciuc nu ar fi străin de retrocedarea ilegală a peste 40 de mii de hectare de păduri şi terenuri, obiect al unei alte investigaţii de amploare în care sunt suspectaţi de corupţie, pe lângă parlamentari social-democraţi, şi oameni de afaceri, dar şi Prinţul Paul, descendent nelegitim al fostului Rege Carol al II-lea al României, şi soţia acestuia. Retrocedările ilegale ar fi provocat Regiei Naţionale a Pădurilor un prejudiciu de peste 300 de milioane de euro.
De altfel, în acest dosar, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Parlamentului să accepte arestarea lui Viorel Hrebenciuc şi a unui alt deputat, Ioan Adam. În fine, trecut, doar pe moment, în planul secund al atenţiei publice, dosarul Microsoft privind presupuse contracte preferenţiale de achiziţie a unor licenţe IT, investigat de DNA, se remarcă prin numărul impresionant de politicieni implicaţi – nouă foşti miniştri din guvernări atât de stânga, cât şi de dreapta.
Preşedintele Traian Băsescu a autorizat DNA să înceapă urmărirea penală împotriva a cinci dintre ei. Senatul de la Bucureşti se va pronunţa în cazul altor doi, iar Parlamentul European ar urma să demareze o acţiune similară la adresa unuia, deputat la Bruxelles.