Dosare grele, în anchetă
Cazul de corupţie legat de contractele cu firma Microsoft şi cel al retrocedărilor ilegale de teren forestier fac obiectul principalelor dosare cercetate de Directia Naţională Anticorupţie şi amplu mediatizate, zilele acestea, în România.
Valentin Țigău, 17.10.2014, 12:18
Ancheta în cazul Microsoft, cel mai mare dosar de corupţie din ultimii 25 de ani, din România, a trecut de faza percheziţiilor. Dosarul se referă la unele contracte de achiziţii de licenţe IT pentru unităţi şcolare. Procurorii afirmă că mai mulţi miniştri din guverne de orientări diverse ar fi săvârşit fapte de corupţie pentru a încheia sau prelungi aceste contracte, la preţuri ridicate artificial.
DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti demnitari – senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău. Între persoanele suspectate se mai numără fostul director al SIE, Cătălin Harnagea, fostul ministru al comunicaţiilor, Gabriel Sandu, fostul consilier prezidenţial Dorin Marian şi fostul tenismen Dinu Pescariu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu, că, în acest dosar, vor mai apărea surprize, inclusiv persoane suspectate. El a negat că pentru instrumentarea cazului s-ar fi primit dosare de la FBI.
În cel de-al doilea dosar greu, al retrocedărilor ilegale de păduri, sunt suspectaţi de corupţie judecători, parlamentari şi oameni de afaceri, prejudiciul adus regiei de stat Romsilva fiind estimat la peste 300 de milioane de euro. Printre suspecţi, se află parlamentarii PSD Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc şi Ilie Sârbu, dar şi prinţul Paul, fiul nelegitim al fostului rege Carol II al României şi soţia sa.
Potrivit DNA, în aprilie 2012, la cererea deputatului Ioan Adam, judecătorii de la Tribunalul Covasna au retrocedat ilegal o suprafaţă imensă de terenuri forestiere şi agricole în judeţul Bacău în favoarea unei persoane şi au creat un prejudiciu de peste 300 de milioane de euro Regiei de stat Romsilva. Ulterior, Ioan Adam, împreună cu mai multe persoane, între care şi Viorel Hrebenciuc, ar fi constituit un grup care urmărea să obţină venituri prin eliberarea titlului de proprietate cât mai rapid asupra terenurilor forestiere şi o rapidă vânzare a acestora.
Concomitent cu evoluţia acestor cercetari judiciare, legislativul român dezbate un proiect de lege prin care deputaţii si senatorii şi-ar putea pierde mai uşor imunitatea, pentru a nu bloca procedurile de reţinere, arestare sau percheziţionare, deseori întârziate de avizul de urmărire penală care, în cazul aleşilor, trebuie dat de parlament sau de şeful statului.
Printre noutăţi, se numără scurtarea termenelor, limitarea atribuţiilor legislative privind examinarea probelor şi vot public deschis, atât în Comisia juridică, cât şi în plen .