Controverse privind agenţii acoperiţi
Preşedintele României, Traian Băsescu, aflat pe ultima sută de metri a mandatului, şi premierul Victor Ponta îşi continuă clasicul război politic.
Florentin Căpitănescu, 15.10.2014, 12:54
Rivali tradiţionali, preşedintele României, Traian Băsescu, şi premierul social-democrat Victor Ponta lasă impresia că disputa ce-i separă a depăşit, demult şi cu mult, graniţele decenţei politice, într-o ţară ce aparţine, totuşi, din multe puncte de vedere, lumii euro-atlantice. De la poziţiile cacofonice – exprimate, desesori, pe un ton ridicat şi cu un limbaj considerat inadecvat – în domenii fundamentale, de la economie şi justiţie până la politică externă, conflictul cu rădăcini mai vechi s-a mutat, parcă, în plan personal.
Ultima poveste cu cei doi în distribuţie a izbucnit la începutul acestei săptămâni, când şeful statului l-a acuzat pe premier că, între 1997 şi 2001, pe vremea când era procuror, a fost înregimentat, ca agent sub acoperire, de Serviciul de Informaţii Externe al României (SIE), altminteri, o instituţie foarte apreciată de partenerii occidentali şi care, în ţară, are imagine bine lustruită. Ca urmare, susţine preşedintele, Victor Ponta s-a aflat în stare de incompatibilitate, fiindcă legea îi interzicea să fie, concomitent, magistrat şi agent al SIE.
Iar ca povestea să aibă un scenariu complex, Traian Băsescu a plusat: în 2013, cabinetul condus de Victor Ponta, fără aprobarea Consiliului de Suprem de Apararii a Ţării (CSAT), pe care şeful statului o consideră absolut obligatorie, a dat o hotărâre prin care a fost extinsă secretizarea datelor şi asupra foştilor agenţi ai SIE. Preşedintele apreciază că hotărârea, menită să-i faurească o armură premierului, a fost aprobată de guvern cu complicitatea fostului şef al Serviciului, Teodor Melescanu. Pe cel din urmă, Traian Băsescu îl acuză şi că a pus între acolade legea care îi permite preşedintelui accesul la orice tip de informaţii, inclusiv la cele clasificate.
În faţa şuvoiului de incriminări aduse de preşedinte, reacţiile lui Victor Ponta şi Teodor Meleşcanu nu s-au lăsat aşteptate. Într-un registru devenit familiar pentru publicul larg, premierul îl acuză pe preşedinte de minciună. Dacă în acest caz există indicii că a fost încălcată legea, există instituţii care să-l tragă la răspundere pe cel care a făcut acest lucru, a mai spus premierul.
La rându-i, Teodor Meleşcanu a declarat că legea nu-i permite să confirme sau să infirme dacă Victor Ponta a fost sau nu ofiţer acoperit. Ca instituţii, SIE a precizat că nu este abilitat să răspundă întrebărilor legate de indentiatea ofiţerilor acoperiţi, iar Ministerul de Justiţie, prin titularul portofoliului, Robert Cazanciuc, susţine că nu este abilitat să afle dacă şi în ce entităţi publice se află ofiţeri acoperiţi.
Noul scandal, comentează observatorii, dă măsura contondenţei luptelor ce se practică uzual pe frontul politic românesc şi, totodată, a lipsei de maturitate a unei întregi clase politice, chiar dacă a trecut un sfert de veac de la despărţirea de regimul comunist.