Trofeul „Mărul de Aur” pentru Târgu Jiu
Municipiul Târgu Jiu a primit trofeul Mărul de Aur şi titlul de Destinaţie Turistică şi Culturală Unicat.
Roxana Vasile, 15.10.2014, 12:42
Târgu Jiu a intrat pe harta destinaţiilor turistice de excelenţă ale Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism – FIJET. Aceasta a oferit trofeul Mărul de Aur”, echivalentul în turism al premiilor Oscar din cinematografie, oraşului din sud-vestul României, reputat pentru sculpturile celebrului Constantin Brâncuşi.
Considerat cel mai important sculptor al secolului 20 şi unul dintre cei mai valoroşi ai tuturor timpurilor, el a creat, la Târgu Jiu, singurul său ansamblu sculptural în aer liber, unic în România, dar şi în lume, în memoria celor care au murit în localitate în Primul război mondial. Construit între 1937 şi 1938, ansamblul monumental reuneşte Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului – cea mai « fotogenică » dintre opere, alcătuită din module sub formă de clepsidră suprapuse pe o înălţime de circa 29 de metri.
În exclusivitate pentru Radio România Internaţional, preşedintele FIJET, Tijani Haddad, a declarat: Noi avem un comitet pentru acordarea trofeului Mărul de Aur”, iar comitetul a primit un dosar cu propuneri din cinci ţări. Au ales, în acest an, doar trei. Oraşul lui Constantin Brâncuşi a primit acordul acestui comitet pentru ca FIJET să atribuie Oscar-ul acestui oraş. Am văzut un film, am văzut documentarea, le-am studiat şi eu cred că acest oraş, cu tot ceea ce are, merită distincţia.
Ansamblul de la Târgu Jiu creat de Constantin Brâncuşi, un magnet pentru turişti, e un spaţiu magic al spiritualităţii – spun autorităţile locale, care le lansează celor care vor veni să îl vadă invitaţia de a explora şi alte atracţii turistice din regiune: mănăstirile Tismana, Polovragi şi Lainici. Zona montană – cu lacuri glaciare, peşteri, unele dintre ele declarate monumente ale naturii şi chei înguste, săpate în munte de ape repezi – este, şi ea, o destinaţie cât se poate de potrivită pentru iubitorii turismului de aventură.
“Mărul de aur” se acordă, din 1971, în fiecare an, unor localităţi sau obiective turistice. Trofeul de anul acesta acordat oraşului Târgu Jiu este al 5-lea pe care îl câştigă România, care se situează, astfel, pe primul loc, alături de Belgia şi Spania, în topul celor mai premiate destinaţii turistice.
Au mai primit, în trecut, “Mărul de aur” şi Mărginimea Sibiului, regiune din centrul ţării reputată pentru moştenirea ei unică etnologică, culturală, arhitecturală si istorică; rezervaţia Biosferei Delta Dunării, inclusă în patrimoniul mondial Unesco; atracţiile din Bucovina, reputată pentru bisericile ortodoxe cu fresce exterioare, şi, în fine, Blue Air, pentru cea mai puternică dezvoltare înregistrată de o companie aerienă din sud-estul Europei.