Pensii, indemnizaţii, salarii
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a dat, luni, asigurări că executivul nu va modifica sistemul pensiilor private obligatorii - pilonul doi de pensii.
Valentin Țigău, 14.10.2014, 12:42
Într-o dezbatere pe tema modificării sistemului pensiilor private obligatorii din România, ministrul român al Muncii, Rovana Plumb, a declarat că guvernul face o analiză a actualului sistem, cu asistenţa Băncii Mondiale. Autorităţile sunt conştiente de problemele de sustenabilitate pe termen lung ale sistemului pensiilor de stat, susţine ministrul Rovana Plumb, care spune că acesta trebuie reformat. Ea mai spune că executivul nu va modifica sistemul pensiilor private obligatorii – pilonul doi de pensii – şi că, în acest moment, în cabinet se lucrează la pilonul patru, cel al pensiilor ocupaţionale.
La aceeaşi dezbatere, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a atras atenţia autorităţilor şi societăţii civile că există o lipsă de educaţie în rândul populaţiei în privinţa beneficiilor pensiilor private. În România ultimilor ani, a adaugat el, efectul investiţiilor din sistemul pensiilor private s-a simţit la nivel macro-economic şi va avea efecte pozitive pe termen lung. Datele oficiale arată că, la sfârşitul acestui an, numărul salariaţilor cu contracte de muncă, aproximativ 5.280.000, va egala numărul pensionarilor. Acest lucru se datorează, pe de o parte, faptului că nu au mai avut loc valuri de pensionări anticipate – legitime în momentele de restructurare economică – şi nu au mai fost făcute restructurări în administraţie – în special în sănătate şi în educaţie.
Creşte, totodată, vârsta de pensionare care se va egaliza, între bărbaţi şi femei, în 2030, aşa cum s-a obligat România la nivel european. Potrivit unor studii, o pensie decentă ar trebui să constituie, în Romănia, 80 la sută din nivelul salariului mediu pe economie, adică 1500 lei, însă nivelul ei actual este de doar 844 lei. La dezbaterea pe tema pensiilor a fost avansată şi ideea că, în următorii doi ani, salariile bugetarilor ar putea creşte cu până la 30 la sută. Premierul Victor Ponta spune, însă, că pentru guvern prioritatea maximă este mărirea, de la 1 noiembrie, a alocaţiilor de stat pentru copiii din familiile defavorizate şi dublarea alocaţiei de hrană pentru copiii instituţionalizaţi.
Cu toate aceste perspective, sistemul asigurărilor sociale din România rămâne unul complicat şi variabil. Numai în ultimul deceniu, legea pensiilor a fost modificată de 70 de ori. Specialiştii susţin că schimbările necesare sunt structurale şi depăşesc instrumentele de gestiune propriu-zisă a unui sistem de pensii. Astfel, pentru a asigura un sistem de pensii adecvat, pe termen lung, ar fi nevoie de avansuri în productivitatea muncii, de creşterea ratei de ocupare a populaţiei active şi de politici de imigraţie atractive.