Mobilizare împotriva Ebola
Comunitatea internaţională este în alertă din cauza răspândirii febrei hemoragice cauzate de virusul Ebola. Preventiv, şi România ia măsuri.
Corina Cristea, 09.10.2014, 12:36
Mai multe state membre ale Uniunii Europene – între care Marea Britanie. Franţa, Austria şi Belgia – au răspuns apelului Comisiei Europene, furnizând spitale de campanie, ambulanţe, produse sanitare, echipamente de protecţie şi experţi, în încercarea de a stopa epidemia de febră hemoragică cauzată de virusul Ebola.
Cu un bilanţ care indică aproape 8 mii de persoane contaminate şi aproape 4 mii de decese, cea mai periculoasă boală a momentului pare scăpată de sub control. Sierra Leone, Guineea şi Liberia rămân de departe cele mai afectate, acestora alăturându-li-se Nigeria şi Senegal.
Din ce în ce mai îngrijorate de răspândirea virusului – odată cu decesul primului american în SUA din cauza acestei maladii şi cu înregistrarea primei contaminări în afara teritoriului african, în Spania – Europa şi Statele Unite iau măsuri tot mai stricte de securitate pentru ca epidemia să nu se transforme într-o ameninţare globală.
Cazuri sporadice ale maladiei provocate de virusul Ebola în Europa sunt inevitabile, acest lucru având legătură cu deplasări între Europa şi ţările afectate din Africa de Vest”, spun cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, adăugând, însă, că ţările europene sunt printre cel mai pregătite din lume să răspundă unei febre hemoragice virale precum Ebola.
Analizând modele de propagare a bolii şi traficul aerian, cercetătorii apreciază că probabilitatea ca virusul să ajungă în Franţa şi Marea Britanie până la sfârşitul lunii este undeva între 50 şi 75%, riscul scăzând spre 20% în cazul reducerii cu 80 de procente a curselor către regiunile afectate.
Este cu adevărat o loterie”, spune Derek Gatherer, expert virusolog de la Universitatea Lancaster. Un studiu al oamenilor de ştiinţă sugerează că mai mulţi oameni pot aduce boala în Europa fără să ştie că sunt infectaţi.
Totuşi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a impus restricţii de călătorie către statele afectate şi a încurajat companiile aeriene să îşi menţină cursele către zonele respective.
Pe de altă parte, Uniunea Europeană a decis să organizeze o operaţiune aeriană menită să ajute ţările africane afectate. Trei avioane cargo de tip Boeing 747 vor fi trimise în Sierra Leone, Liberia şi Guineea. Primul urmează să decoleze, vineri, de la Amsterdam, transportând 100 de tone de material cu destinaţia Freetown, capitala statului Sierra Leone.
Preventiv, autorităţile române au decis să aloce 25 de milioane de lei (circa 5,5 milioane de euro) pentru amenajarea unui spital militar de campanie, într-o zonă apropiată Bucureştiului, unde să poată fi preluaţi eventualii bolnavi contaminaţi cu virusul Ebola.