Un dosar complicat
Investigaţie-mamut în România: DNA cere începerea urmăririi penale pentru 9 foşti miniştri în aşa-numitul dosar Microsoft.
Roxana Vasile, 30.09.2014, 12:30
Strict supravegheată de la Bruxelles, justiţia românească a pornit o luptă dură împotriva corupţiei la nivel înalt. În ultimii doi ani, un ex-premier, miniştri şi politicieni de rang înalt găsiţi vinovaţi au fost condamnaţi la închisoare. Dacă şi de data aceasta, bănuielile Direcţiei Naţionale Anticorupţie se dovedesc fondate, românii ar putea asista la cel mai răsunător caz din ultima vreme.
Concret, la finele săptămânii trecute, DNA a cerut Preşedinţiei şi Parlamentului de la Bucureşti, precum şi Parlamentului European să ridice imunitatea pentru a putea începe urmărirea penală împotriva a nu mai puţin de 9 foşti miniştri, din partide şi guvernări diferite, atât de stânga, cât şi de centru-dreapta. Procurorii anti-corupţie suspectează miniştrii respectivi de trafic de influenţă, luare şi dare de mită, spălare de bani sau abuz în serviciu într-un dosar privind atribuirea de licenţe IT.
Faptele incriminate ar data încă din 2001, iar printre contracte ar figura unul privind achiziţionarea de licenţe pentru produse ale societăţii americane Microsoft, încheiat între Guvernul de la Bucureşti şi Fujitsu Siemens Computers, societate care ar fi fost favorizată. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, din cele 54 de milioane de dolari plătite de Executiv, 20 de milioane ar fi reprezentat comisioane solicitate de persoanele implicate în contract, inclusiv din cadrul ministerelor.
Apoi, un alt acord trecut prin sita procurorilor anti-corupţie se referă la cumpărarea de către ministerul Educaţiei Naţionale a aproape 180 de mii de licenţe Microsoft destinate şcolilor din România, cu circa 73 de mii mai multe decât numărul computerelor compatibile existente în instituţiile de învăţământ la data semnării acordului. Şi acest contract ar fi adus Statului un prejudiciu de peste 5 milioane de euro, DNA identificând, în plus, viramente în conturile bancare a cel puţin trei din foştii miniştri vizaţi. Toţi cei 9 aflaţi în vizorul procurorilor se disculpă.
Fost ministru al educaţiei, social-democrata Ecaterina Andronescu respinge, de exemplu, acuzaţiile şi subliniază că nu a luat de la nimeni niciun ban. Fostul secretar general al Guvernului de stânga între 2000 şi 2003, Şerban Mihăilescu, a declarat, şi el, că acuzaţiile nu au nicio legătură cu realitatea. Nu în ultimul rând, Daniel Funeriu şi Valerian Vreme – acuzaţi de abuz în serviciu – s-au autosuspendat din partidul lor de centru-dreapta, Mişcarea Populară, care îşi reafirmă sprijinul total pentru funcţionarea independentă a justiţiei.
Cum tentaculele afacerilor incriminate sunt lungi şi numeroase, ancheta DNA se anunţă complicată. Acuzată ea însăşi, nu o dată, de partizanat politic, Direcţia are, de data aceasta, şansa de a-şi contrazice detractorii şi de a demonstra că acţionează după principiul corupţia nu are culoare politică”.