România şi fondurile europene
În lunile septembrie-octombrie, vor fi lansate cereri de proiecte de finanţare europeană de peste 600 de milioane de euro. Astfel, vor fi consumaţi toţi banii alocaţi pentru România în actualul cadru financiar, declară ministrul pentru fondurile europe
Valentin Țigău, 25.09.2014, 12:53
România va avea un model unic în Europa în privinţa fondurilor europene pe zona privată, care va respecta principiul „primul venit – primul servit”.
Ministrul de resort, Eugen Teodorovici a anunţat că se doreşte absorbţia tuturor banilor, în primi 5 ani din exerciţiul financiar 2014 – 2020, în special pentru proiecte rurale cu impact asupra economiei. Eugen Teodorovici: Va fi un sistem foarte flexibil, cu foarte puţine cerinţe transmise către beneficiari, cu cât mai puţină presiune pusă pe urmărul acestora, în sensul de a nu le mai cere tot felul de lucruri aberante, ca în trecut – avize, autorizaţii, dovada părţii de cofinanţare. Noi, ca administraţie, va trebui să culegem aceste informaţii de la celelalte instituţii – ANAF, Registrul Comerţului – şi partea de cofinanţare să fie făcută doar pe baza unei declaraţii pe propria răspundere.
Luni, contractele a peste 60 de proiecte în domeniul dezvoltării resurselor umane, cu o finanţare europeană totală de peste 160 de milioane de euro, au fost semnate de către beneficiari. Ministrul Teodorovici a precizat că este pentru prima dată când se semnează contracte în mai puţin de o lună de la depunerea cererilor de finanţare si că, în septembrie-octombrie, vor mai fi lansate cereri de proiecte de peste 600 de milioane de euro, astfel încât vor fi consumaţi toţi banii alocaţi pentru România în actualul cadru financiar.
Pe de altă parte, Comisia Europeană a aprobat, pe 6 august, un Acord de Parteneriat cu România, pentru perioada 2014-2020. Conform prevederilor acordului, România va beneficia de fonduri europene în valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro vor fi alocate pentru politica de coeziune.
În acest an, România a încasat, până acum, două miliarde de euro din fondurile structurale şi de coeziune, ceea ce înseamnă că ţinta asumată pentru 2014 a fost realizată în proporţie de 66%.
Răspunzand criticilor formulate de şeful statului, Traian Băsescu, la adresa Executivului care, în opinia sa, nu a reuşit să cheltuiască fondurile alocate de Comisia Europeană pentru programul Locuri de muncă pentru tineret, ministrul fondurilor europene arăta că, numai în perioada mai 2012 – august 2014, România a încasat peste 5,5 miliarde de euro din fondurile structurale şi de coeziune. Suma depăşeşte valoarea totală a fondurilor atrase în perioada ianuarie 2007 – mai 2012, de numai 1,43 miliarde de euro. Mai mult, anul trecut, România a devenit lider în Uniunea Europeană din punct de vedere al creşterii sumelor încasate de la Comisia Europeană în 2013, comparativ cu perioada 2007 – 2012.