Coaliţia internaţională împotriva terorismului
Statele Unite au lovit, marţi, pentru prima dată, poziţiile din Siria ale grupării Statului Islamic. Acţiunea este sprijinită de aliaţi, inclusiv de unele ţări arabe.
Valentin Țigău, 23.09.2014, 13:01
Armata americană şi forţe ale naţiunilor partenere în lupta împotriva terorismului au efectuat, marţi, pentru prima dată, raiduri împotriva a 20 de obiective deţinute de organizaţia Statul Islamic în Siria, folosind avioane de vânătoare, bombardiere si rachete Tomahawk. Potrivit agentiilor de presă, Statele Unite au fost sprijinite în această acţiune de Arabia Saudită, Iordania, Bahrain-ului şi Emiratele Arabe Unite.
Damascul a fost informat de americani cu privire la loviturile efectuate pe teritoriul său, cu precizarea că ele nu au fost îndreptate impotriva statului sirian. Acţiunea fără precedent a Statelor Unite intervine pe fondul deteriorării accentuate a situaţiei din Irak şi Siria, unde gruparea ultraradicală îşi continuă ofensiva armată şi cere musulmanilor să ucidă cetăţeni, în special americani şi francezi, din ţările care formează coaliţia internaţională creată împotriva sa. Organizaţia şi-a câştigat o macabră celebritate prin comportamentul brutal, marcat de asasinate, violuri, luări de ostatici.
Statele Unite şi Franţa sunt cele două ţări care au lansat, până în prezent, lovituri aeriene în Irak, împotriva poziţiilor Statului Islamic, grupare care a declarat, la 1 iulie, un califat în Siria şi Irak. Un oficial al Pentagonului a indicat că raidurile de marţi au vizat poziţii ale Statului Islamic la Raqa, principalul bastion al jihadiştilor în Siria. Organizaţia controleaza şi cea mai mare parte din estul ţării, în special provincia petrolieră Deir Ezzor şi o mare parte a frontierei cu Turcia.
Combatanţii kurzi sirieni au anunţat că au oprit înaintarea jihadiştilor către oraşul Kobani, situat la frontiera cu Turcia – teatrul unor violente confruntări care au provocat inclusiv un nou exod al populaţiei către Turcia. În urma agravării conflictului din zonă, secretarul de stat american, John Kerry, a cerut formarea unei coaliţii mondiale de ţări europene şi arabe, alături de Statele Unite, care să distrugă Statul Islamic în Irak şi Siria.
La Bucureşti, premierul Victor Ponta a anunţat că România sprijină formarea acestei coaliţii şi va participa cu ceea ce se decide din punct de vedere strategic şi operaţional la efortul internaţional făcut în acest sens. Un recent sondaj releva că majoritatea românilor sunt îngrijoraţi de situaţia din Ucraina şi de atacurile organizaţiei Statul Islamic. 44% dintre ei sunt îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi de acţiunile jihadiştilor.