Noul an şcolar
A început, în România, un nou an şcolar preuniversitar. Şcolile sunt mai bine pregătite decât anul trecut, dar există şi deficienţe.
Valentin Țigău, 15.09.2014, 12:22
Aproximativ 3,2 milioane de elevi şi preşcolari au început, astăzi, cursurile, în anul şcolar 2014-2015. Anul este structurat, ca şi cel anterior, pe două semestre. Conform calendarului, vor fi 177 de zile de cursuri şi 34 de zile de vacanţă, la care se adaugă zilele vacanţei mari, cu mici excepţii la clasele terminale din învăţământul liceal. Noul an şcolar începe cu şcoli mai bine pregătite decât anul trecut. Catedrele sunt ocupate de profesori calificaţi, în proporţie de 85%, iar 90% dintre unităţile de învăţământ din ţară au primit avizul sanitar.
Mai sunt unele probleme cu manualele claselor I şi a II-a, inclusiv în variantă digitală, al căror conţinut a fost înnoit. Ele nu au ajuns la elevi, întrucât licitaţia pentru atribuirea comenzii a fost contestată, iar temenul de tipărire a fost decalat. Aceasta deficienţă a fost viu comentată de societatea civilă şi speculată politic de partidele din opoziţie. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a lăsat chiar să se înţeleagă că întârzierea manualelor pentru clasele I şi a II a este un act deliberat, menit să discrediteze guvernul.
Premierul Victor Ponta a cerut ca subiectul manualelor să nu fie folosit în mod populist şi a promis că va lua măsuri dacă va găsi erori sau nereguli în privinţa licitaţiilor. Anul şcolar începe şi cu o serie de modificări în sistem. Printre acestea, o listă cu materii opţionale, de la arhitectură şi şah până la istoria jazzului dar şi un regulament care integrează reguli de conduită în unităţile de învăţământ, un contract educaţional cu părinţii şi obligaţii pentru profesori şi elevi.
Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar este o premieră a ultimilor zece ani pentru şcolile din România. El include atât prevederi privind conduita cadrelor didactice şi a elevilor, cât şi obligaţii ale părinţilor, una dintre acestea fiind aceea de a asigura frecvenţa şcolară a copilului în învăţământul obligatoriu şi de a lua măsuri pentru şcolarizarea acestuia, până la finalizarea studiilor.
Conform aceluiaşi regulament, elevii nu vor putea folosi telefonul mobil în timpul orelor şi, firesc, le va fi interzis să deţină, să consume sau să comercializeze, în şcoli şi în afara acestora, droguri, substanţe etnobotanice, băuturi alcoolice, ţigări ori să participe la jocuri de noroc.
Regulamentul prevede şi că unităţile de învăţământ preuniversitar vor încheia un contract educaţional cu părinţii sau cu tutorii copiilor, în care vor fi stabilite drepturile şi obligaţiile reciproce ale părţilor, iar neîndeplinirea obligaţiilor asumate de şcoală va constitui abatere disciplinară.