Noi sancţiuni împotriva Rusiei
Uniunea Europeană şi Statele Unite adoptă noi sancţiuni la adresa Rusiei, încercând s-o determine să-şi schimbe politica agresivă faţă de Ucraina.
Valentin Țigău, 12.09.2014, 11:58
Uniunea Europeană a decis punerea în aplicare, de astăzi, a noilor sancţiuni la adresa Federatiei Ruse, sancţiuni care, pentru prima dată, lovesc în sectorul energetic al ţării. Principiul acestor măsuri fusese decis de şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene la 30 august, după escaladarea violenţelor din estul Ucrainei şi intrarea forţelor ruse pe teritoriul acestei ţări.
Decizia a fost luată, însă, dupa mai multe runde de consultari, de către cei 28 de ambasadori ai statelor membre şi de liderii Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi Italiei care au convenit acest lucru într-o convorbire telefonică cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Potrivit anunţului oficial al Uniunii Europene, prin noile sancţiuni au fost consolidate restricţiile faţă de Rusia la pieţele de capital europene. Astfel, cetăţenii sau companiile din statele membre ar putea să nu mai acorde împrumuturi pentru cinci mari bănci de stat din Rusia. De asemenea, va fi sistată finanţarea a trei mari companii din domeniul energiei.
Totodata, s-a decis interzicerea de export spre Rusia a mărfurilor cu dublă utilizare tehnologică, atât civilă, cât şi militară. Pe lista celor cărora Uniunea Europeană le aplică, deja, interdicţii de viză şi îngheţarea averilor au fost adăugate, prin acest nou pachet de sancţiuni, 24 de persoane oficiale din Crimeea şi din regiunea Donbas, dar şi oficiali de la Moscova.
Până la sfârşitul acestei luni, reprezentanţii statelor Uniunii Europene vor face o analiză privind aplicarea planului de pace în Ucraina. În funcţie de aceasta, Uniunea ar putea lua în discuţie modificarea pachetului de sancţiuni, parţial sau total.
Şi Statele Unite au anunţat, joi, instituirea de noi sancţiuni. Sunt vizate sectoarele financiar, energetic şi al apărării. Acordul europenilor privind noile sancţiuni la adresa Rusiei a provocat o scădere la Bursa din Moscova şi a adus rubla la un record negativ în faţa dolarului. De asemenea, pentru prima data, gigantul rus Gazprom suferă pierderi majore. Sancţiunile au provocat o fugă masivă de capital şi au adus Rusia în pragul recesiunii.
Potrivit corespondentului Radio Romania la Moscova, în replică, Moscova afirmă că a pregătit măsuri de retorsiune la adresa ţărilor occidentale. Între acestea, se numără restricţionarea accesului în spaţiul aerian al Rusiei al companiilor aeriene occidentale şi restrictii în domeniile auto şi naval. În acelaşi timp, au fost reduse, cu până la 45 %, livrările de gaze pentru Polonia şi Slovacia.