ONR, succes la Kuala Lumpur
Summitul mondial dedicat educaţiei prin media, organizat în capitala Malaeziei, este considerat o oportunitate pentru discuţii despre problemele care au legătură cu copiii.
Corina Cristea, 11.09.2014, 12:27
Ambasador cultural al României în spaţiul asiatic în ultimii ani prin turneele susţinute de Orchestrele şi Corurile sale în destinaţii precum Japonia sau China, Radioul Public a confirmat din nou în acest rol, de această dată la Kuala Lumpur.
Orchestra Naţională Radio a fost aplaudată în picioare de cei peste 1000 de participanţi la summitul mondial dedicat educaţiei prin media pentru copii, organizat în capitala Malaeziei, interpretând două creaţii excepţionale: Rapsodia Română numărul 1 şi Ciocârlia, dar şi lucrări din repertoriul clasic internaţional.
Pentru că au fost preluate de toţi membrii Uniunii Audiovizualului din Asia-Pacific, concertele susţinute de Orchestra Naţională Radio la Kuala Lumpur vor ajunge la un public potenţial de miliarde de ascultători şi telespectatori.
De altfel, organizatorii World Summit on Media for Children consideră concertele Orchestrei Naţionale ca fiind atracţia principală a evenimentului, organizat pentru prima oară în Asia după Melbourne, Londra, Salonic, Rio de Janeiro şi Karlstadt. Secretarul general al Uniunii Audiovizualului Asia-Pacific, Javad Mottaghi: A fost minunat să avem un concert românesc aici, în Malaezia. Impresia participanţilor la World Summit on Media for Children a fost foarte plăcută. Am fost foarte impresionat de calitatea interpretării, a muzicienilor şi a entuziasmului lor de a aduce cultura în această parte a lumii şi de a o prezenta comunităţii internaţionale. Mi-au plăcut interpretările extraordinare şi sunt sigur că acesta a fost momentul de vârf al summitului.”
Care este importanţa summitului în secolul XXI? Din nou, Javad Mottaghi: Vorbim despre tinerele generaţii, copiii noştri sunt cei care construiesc lumea de mâine. Deci media are un rol de jucat în educarea şi formarea lor, iar summitul vorbeşte despre calitatea programelor pentru copii şi provocările cu care noi şi copiii noştri ne confruntăm: sărăcia, sănătatea sau lipsa de educaţie. Există 250 de milioane de copii în lume care nu pot să citească sau să scrie o propoziţie. Cel mai important lucru pentru copii este să înţeleagă că lumea este o diversitate şi avem culturi, economii, politici, populaţii, limbi diferite, iar copiii ar trebui să ştie şi să crească cu o înţelegere mai bună a vecinilor lor şi a comunităţii internaţionale, pentru a face lumea un loc diferit pentru ei înşişi şi pentru generaţiile viitoare.”
Între 20 şi 27 septembrie, 5 orchestre radio europene, dirijori şi solişti de primă mărime în peisajul muzical internaţional vor concerta la Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRO – eveniment cu un profil unic pe scena muzicală europeană, fiind singurul dedicat în exclusivitate orchestrelor radio.