Corupţia în regiune, risc de securitate
Corupţia creează vulnerabilităţi, erodează economia şi democraţia unui stat. Opinia este împărtăşită de responsabili de rang înalt de la Washington şi Bucureşti.
Ştefan Stoica, 10.09.2014, 12:54
Corupţia şi combaterea ei eficientă au fost teme de top pe agenda vizitei la Bucureşti a lui Hoyt Yee, adjunctul asistentului secretarului de stat american. Acest fenomen endemic Europei de Est şi Balcanilor – a subliniat oficialul american – subminează economia şi erodează democraţia.
În opinia sa, corupţia reprezintă unul din principalele obstacole în calea unei Europe libere şi unite. Soluţia de combatere a corupţiei şi a crimei organizate nu rezidă, exclusiv, în politici naţionale adecvate. Este nevoie – a spus Hoyt Yee – de un front regional comun, de cooperare interstatală în această luptă.
Oficialul de la Washington a semnat, de altfel, la Bucureşti, un acord de cooperare între Departamentul de Stat şi Centrul Sud-Est European pentru aplicarea legii, ce are sediul în capitala României. El a subliniat, într-o declaraţie pentru postul public de radio, rolul important pe care Centrul Sud-Est European de aplicare a legii îl joacă în eradicarea criminalităţii transfrontaliere. Hoyt Yee: “Am discutat despre importanţa cooperării regionale în procesul de luptă împotriva crimei organizate, a traficului de persoane şi de droguri, precum şi împotriva criminalităţii transfrontaliere. Aceste fenomene nu pot fi combătute de o singură ţară. Este nevoie de o colaborare cu vecinii şi cred că este în avantajul României să aibă la Bucureşti un centru sud-est european de aplicare a legii. Cel mai important lucru pentru România este să-şi întărească schimbul de informaţii, cooperarea regională, dar şi schimbul de bune practici. Este important să lupte împotriva corupţiei, corupţia generează vulnerabilităţi şi, dacă nu există instituţii puternice, este foarte dificil să combaţi criminalitatea transfrontalieră. Toate ţările din regiune trebuie să lupte mai mult împotriva corupţiei, să crească transparenţa şi să nu ofere posibilităţi de ocolire a legii”.
Corupţia a fost tema dominantă şi la o întalnire organizată de Institutul Aspen din România, la care au fost prezenţi responsabilul american şi şeful Serviciului Român de Informaţii, George Maior. În opinia acestuia din urmă, corupţia este una dintre cauzele principale ale instabilităţii din Ucraina. Un motiv în plus pentru ca ea să fie privită în România ca o problemă de securitate naţională.
Ucraina este, din păcate, exemplul elocvent în ce priveşte modul în care acest fenomen poate afecta o societate, un stat, interesele strategice ale unei naţiuni, a afirmat George Maior. Potrivit şefului SRI, drumul României este unul bun în abordarea corupţiei, în special în ceea ce priveşte dezvoltarea instituţiilor capabile să o contracareze.