România şi NATO
Timp de două zile, la Newport are loc un summit NATO deosebit de important în contextul crizei ucrainene. România şi-a definit poziţia pe care o va susţine în cadrul reuniunii.
Valentin Țigău, 04.09.2014, 12:36
La Newport, în Ţara Galilor, se desfăşoară, joi şi vineri, lucrările summitului NATO având pe agendă situaţia din Ucraina. Şefii de stat şi de guvern din cele 28 de state membre vor trebui să ia decizii importante, referitor la atitudinea faţă de Rusia, în contextul crizei ucrainene, dar şi privind modul în care va răspunde Alianţa ameninţărilor ce vin dinspre Irak şi Siria.
România este reprezentată, la Newport, de preşedintele Traian Băsescu iar din delegaţia oficială mai fac parte ministrul Apărării, Mircea Duşa şi cel de Externe, Titus Corlăţean.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, miercuri, prezenţa unor aeronave de luptă ale statelor membre ale NATO pe teritoriul României. Este vorba despre avioane de luptă care fac parte din sistemul integrat de apărare al NATO. Acestea, alături de avioane româneşti, vor desfăşura acţiuni de poliţie aeriană. În afara avioanelor de luptă, pe teritoriul ţării vor putea staţiona 200 de militari, piloţi, mecanici, personal de întreţinere a aeronavelor.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că România îşi poate asuma unul dintre programele Alianţei, referitor la apărarea cibernetică a Ucrainei şi că va cere, la summit, consolidarea flancului estic al Alianţei, nu doar a celui nord-estic. Aceasta înseamnă introducerea României în sistemele permanente de alertă şi de capabilităţi de reacţie. În acelaşi timp, România va solicita creşterea nivelului de interoperabilitate a forţelor armate române cu forţele armate ale altor state membre ale NATO. Traian Băsescu a precizat că este vorba de toate forţele, cu accent pe cele navale, pentru că, în Marea Neagră, forţele navale ruse îngrijorează România.
Un alt obiectiv al Bucureştiului la summit este legat de introducerea Republicii Moldova pe lista beneficiarilor iniţiativei de consolidare a capacităţilor de apărare. De altfel, la Newport, pe lângă preşedintele Ucrainei, Petru Porosenko este prezent, în premieră, ca invitat, ministrul Aparării din Republica Moldova, Valeriu Troenco.
Aflat, miercuri, la o reuniune a Grupului pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova, mecanism lansat la iniţiativa României şi Franţei pentru promovarea intereselor Chişinăului pe agenda europeană, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a făcut apel la statele membre ale Uniunii Europene să menţină în atenţie şi să analizeze, împreună cu instituţiile comunitare, impactul evoluţiilor regionale asupra Republicii Moldova.