Republica Moldova şi Europa
Prin vocea ministrului de Externe, Titus Corlăţean, România speră că 2014 ar putea însemna ancorarea definitivă a Republicii Moldova pe traseul european, al cărui obiectiv final e integrarea în UE.
Bogdan Matei, 02.09.2014, 13:16
Lângă Ucraina sfâşiată de război, un alt stat ex-sovietic e, prin comparaţie, un remarcabil pol de stabilitate şi povestea de succes a Parteneriatului Estic lansat de Uniunea Europeană. E drept, nu totul funcţionează fără greş în Republica Moldova, majoritar românofonă. Sărăcia şi corupţia sunt, încă, larg răspândite, regiunea separatistă prorusă Transnistria e, de mai bine de două decenii, ieşită de sub controlul autorităţilor centrale, jumătatea de stânga – comunistă şi socialistă – a Parlamentului pare adesea telecomandată de la Moscova.
Dar, guvernată, din 2009, de o coaliţie tripartită pro-occidentală, Republica Moldova a jucat ferm cartea integrării europene şi culege, deja, roadele consecvenţei şi curajului cu care a aplicat reformele menite s-o apropie de standardele comunitare. După încheierea, în iunie, a acordurilor de asociere şi liber schimb cu UE, Republica Moldova a primit un nou mesaj de sprijin de la partenerii occidentali. Miniştrii de externe din toate statele membre ale Uniunii s-au reunit, luni, pentru a noua oară, in cadrul Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova.
Organizată sub preşedinţia României vecine şi a Franţei, reuniunea n-a avut loc, potrivit cutumelor, la Bruxelles sau la Luxemburg, ci, la iniţiativa şefului diplomaţiei de la Bucureşti, Titus Corlăţean, la Chişinău. Titus Corlăţean: “Uniunea Europeană este extrem de atentă, este angajată şi susţinătoare pentru traseul european, pentru eforturile europene ale Republicii Moldova, pentru procesul intern de reforme care vizează, în ultimă instanţă, o modernizare a societăţii, o racordare la sistemul de valori politice, democratice, economice ale Uniunii Europene şi o viaţă mai bună pentru fiecare dintre cetăţenii acestei ţări.”
Amfitrionul reuniunii, ministrul de Externe al Republicii Moldova, d-na Natalia Gherman, a explicat: “Am abordat cu colegii mei din statele membre ale Uniunii Europene modalităţile concrete prin care ţara noastră poate fi susţinută şi mai mult în realizarea obiectivelor Acordului de Asociere şi în mod special a integrării graduale în piaţa internă a Uniunii.”
Prezent el însuşi la Chişinău, comisarul european pentru Extindere, Stefan Füle, a acuzat, într-o străvezie aluzie la Rusia, ceea ce a numit “presiunile nelegitime din partea ţării mari din est” şi a rezumat intenţiile Bruxellesului: “să construim o Moldovă independentă, prosperă şi unită, un partener puternic al Uniunii Europene.”