O nouă sesiune parlamentară
Parlamentul României îşi reia, de la 1 septembrie, activitatea. Sesiunea de toamnă a Legislativului va fi marcată de apropierea campaniei electorale şi a alegerilor prezidenţiale din noiembrie.
Valentin Țigău, 01.09.2014, 13:20
Senatul şi Camera Deputaţilor din România au început, luni, 1 septembrie, sesiunea parlamentară ordinară de toamnă, activitatea legislativă urmând să se intrerupa la 1 octombrie, cand va incepe campania pentru alegerile prezidentiale. Pentru senatorii priorităţile legislative sunt amnistia fiscală a mamelor şi pensionarilor care au primit sume necuvenite din vina funcţionarilor sau din cauza unor lacune legislative.
Premierul social-democrat, Victor Ponta doreşte ca după adoptare actul normativ să fie trimis, rapid, către Camera Deputaţilor. Pe agenda celei de-a doua camere a Legislativului, prioritar este proiectul de lege privind reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale la angajator, care a fost deja adoptat în Senat, în sesiunea extraordinară din 25 august, dar şi Legea Petrolului. În şedinţele viitoare, deputaţii ar urma să discute proiectul de lege privind modificarea Codului Silvic şi proiectul de modificare a Legii pornografiei, iniţiat de 37 de deputaţi şi senatori.
În acest caz, Camera Deputatilor este for dezcizional. Este de aşteptat ca Parlamentul să se pronunţe, în această sesiune şi asupra controversatei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului privind migraţia politică a aleşilor locali. Potrivit actului normativ, aceştia au la dispoziţie 45 de zile ca să treacă la orice formaţiune politică doresc, fără a-şi pierde mandatul. Ordonanţa a provocat nemulţumirea opoziţiei parlamentare care o va ataca cu o moţiune de cenzură la adresa Guvernului.
Potrivit preşedintelui PDL, Vasile Blaga, Alianţa Creştin-Liberală formată din PDL si PNL va mai depune două noi moţiuni simple, în afară de cea pe justiţie, restantă din sesiunea precedentă; una dintre ele pe fiscalitate, domeniu în care, potrivit opoziţiei, România înregistrează cel mai redus grad de colectare a taxelor şi impozitelor, din cauza evaziunii care a atins pragul maxim, de după 1990.
În această sesiune, ar putea ajunge în dezbaterea Parlamentului şi proiectul UDMR (la co-guvernare) privind autonomia, despre care liderii Uniunii au anunţat că după finalizare va fi supus dezbaterii publice. De asemenea, Legislativul trebuie să dezbată şi să adopte proiectul bugetului de stat şi cel al asigurarilor sociale de stat pe anul 2015, îndată ce aceste documente vor fi înaintate Parlamentului de către Guvern.