Justiţie şi anticorupţie
Lungul serial judiciar ce l-a avut vedetă pe fostul premier social-democrat al României Adrian Năstase s-a încheiat. După executarea unei treimi din cei 4 ani şi jumătate de închisoare la care fusese condamnat, el a fost eliberat condiţionat.
Ştefan Stoica, 22.08.2014, 13:04
Adrian Năstase părea la finalul anului 2004, după 4 ani de conducere autoritară a guvernului şi a celui mai mare partid din România, PSD, de neoprit în cursa pentru funcţia de preşedinte. Totuşi, imposibilul se produce, iar Năstase pierde dramatic in turul al doilea în faţa imprevizibilului Traian Băsescu.
Saga sa judiciară începe, practic, după acest eşec major. Este cercetat în trei dosare grele de corupţie. În două, este condamnat la pedepse cu închisoarea, pentru deturnare de fonduri în favoarea campaniei sale electorale din 2004, respectiv primire de foloase necuvenite. Faptele se petrecuseră în timpul mandatului guvernamental, unul eficient din perspectiva procesului de integrare europeană a ţării, dar marcat de grave suspiciuni de corupţie. Sentinţa din 2012 a fost o premieră istorică pentru România.
Năstase devenea primul oficial de rang inalt din perioada postcomunista care primeşte o condamnare cu executare. Au urmat miniştri şi alţi demnitari, iar justiţia din România, blamată o lungă perioadă pentru clemenţa arătată în cazurile de mare corupţie, părea decuplată de la mecanismul politic ce-i subminase independenţa.
Cu condamnarea lui Adrian Năstase începea, practic, o nouă eră. În acelaşi timp, o carieră politică fulminantă se încheia definitiv. Năstase a afirmat cu orice prilej că este nevinovat şi s-a considerat tot timpul victima politică a actualulului preşedinte Traian Băsescu, perceput de adversari ca un om ranchiunos şi răzbunător, aflat la comanda procurorilor. Totodată, însă, Adrian Năstase era perceput, şi aceasta a fost şi principala motivaţie a magistraţilor Curţii Supreme la prima condamnare, drept simbol al corupţiei politice la nivel înalt.
Trimiterea lui la închisoare a creat vâlvă, iar comentatorii străini au văzut în decizia luată de instanţă un semn de maturitate a statului de drept. Pe de altă parte, moda lansată de Năstase şi care consta în a-i construi lui Traian Băsescu imaginea unui căpcăun ce-şi devorează rivalii a prins. Preşedintele fondator al PC, potentul om de afaceri Dan Voiculescu, condamnat vara aceasta la 10 de ani de închisoare pentru spălare de bani, se pretinde, la rându-i, victima preşedintelui.
Nu întâmplător, într-o postare pe blogul personal, Voiculescu salută eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase din penitenciar, dar nu uită să afirme că românii trăiesc, potrivit opiniei sale, într-o dictatură, al cărei sfârşit se apropie. Acuzele de control asupra procurorilor aduse lui Traian Băsescu par, însă, ridicole, în condiţiile în care însuşi fratele mai mic al preşedintelui se află în arest preventiv sub acuzaţia de trafic de influenţă.