România şi piaţa energiei
Premierul român, Victor Ponta, a vizitat platforma Ocean Endeavor din Marea Neagră, unde companiile Exxon Mobil şi Petrom efectuează foraje de explorare pentru zăcămintele de gaze naturale.
Mihai Pelin, 13.08.2014, 12:53
Resursele de gaze din Marea Neagă ar putea avea o contribuţie esenţială la securitatea energetică a României. De aceea, premierul Victor Ponta a vizitat platforma maritimă Ocean Endeavor, din zona românească a Mării Negre, unde companiile Exxon Mobil şi Petrom efectuează foraje de explorare pentru zăcămintele de gaze naturale, la aproximativ 200 de kilometri de ţărm, la o adâncime de 800 de metri.
Premierul a salutat intenţiile companiei Exxon Mobil de a fi prezentă pe piaţa de gaze din România şi a încurajat accelerarea programului de foraje. De asemenea, a fost apreciată şi cooperarea dintre consorţiul Exxon Mobil Petrom şi compania naţională de transport al gazelor naturale, Transgaz, pentru cuplarea resurselor din Marea Neagră la piaţa de gaze din România. Victor Ponta(Track):
“Explorările şi investiţiile pe care le fac Exxon şi Petrom sunt esenţiale pentru noi. Vorbim despre sume foarte mari. Numai în acest perimetru, în cazul în care rezultatele sunt bune, vobim despre investiţii de un miliard de dolari şi, în urma acordului semnat cu Petrom-Exxon, avem garanţia că, imediat ce începe exploatarea resurselor descoperite, acestea vor intra în sistemul nostru naţional şi asta înseamnă că primii beneficiari vor fi România şi Moldova.”
Premierul a remarcat, pe de altă parte, numărul important de specialişti şi muncitori români din echipa care efectuează lucările şi a încurajat atragerea lor în continuare în proiectele energetice offshore. Veştile se anunţă bune în privinţa zăcămintelor descoperite, iar România are nevoie de o independenţă energetică, a spus premierul:
“Investiţia şi operaţiunile de prospectare în Marea Neagră se desfăşoară conform calendarului. Nu pot decât să îmi doresc ca veştile bune de până acum să se şi confirme, probabil până la sfârşitul anului vom şti sigur dacă resursele descoperite sunt într-adevăr semnificative, pentru că România are nevoie să fie independentă energetic.”
Resursele ar putea fi folosite de România şi Republica Moldova, legate prin gazoductul Iaşi-Ungheni, care va fi operaţional la sfârşitul lunii august. Scopul gazoductului este reducerea dependenţei de gazul rusesc. Dacă se va dovedi că zăcământul de gaz din Marea Neagră este destul de mare pentru a fi exploatat, potrivit specialiştilor, se poate vorbi despre comercializarea acestuia după 2020.