Noi sancţiuni pentru Rusia
Incepand de joi, Rusia va fi nevoită să facă faţă unui nou val de sancţiuni impuse de occidentali. Duetul UE - SUA încearcă să strângă cu uşa Rusia, pe fondul implicării acesteia în criza din Ucraina.
Florentin Căpitănescu, 30.07.2014, 12:22
După ce luni la rândul a avut o poziţie mai degrabă prudentă, mult prea prudentă, cred unii observatori, faţă de Moscova, UE începe să dea de înţeles că interesele sale economice – altminteri, unele uriase în relaţia cu Rusia – trec in plan secund în faţa ameninţării pe care aceasta o reprezintă pentru securitatea continentului. După ce precedentele sancţiuni împotriva Rusiei nu au avut efectul scontat, Uniunea a anunţat că va trece la o nouă fază, a treia, a sancţiunilor, care, de aceasta dată, vizează sectoare economice fundamentale, ce alimentează cu sume enorme bugetul de stat .
Cu detalii despre noile măsuri, corespondentul Radio Romania la Bruxelles, Sorin Croitorescu: ”Măsurile vor limita accesul băncilor de stat din Rusia la piaţa europeană de capital, vor introduce un embargou asupra livrărilor de echipament militar din UE şi vor interzice exportul de bunuri cu dublă utilizare, civilă şi militară, şi tehnologii sensibile către Rusia. Acestea a se referă la câteva proiecte concrete din domeniul petrolier, cum ar fi forajele în zona arctică sau cele marine de mare adâncime.
Sancţiunile sunt menite, susţin liderii europeni, să atingă în profunzime economia Rusiei, menajată până acum, şi să-l determine, astfel, pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, să schimbe macazul în politica pe care o promovează în cazul Ucrainei vecine.
In general, sancţiunile UE, rod al deciziilor luate la nivel înalt, nu au la bază doar raţiuni economice sau geopolitice, ori respectul cuvenit dreptului internaţional, ci şi dorinţa populaţiei din spaţiul comunitar. Germania, care întreţine cu Rusia relaţii comerciale evaluate, anual, la zeci de miliarde de euro, riscă să aibă pierderi economice uriaşe. In consecinta, mai bine de jumătate dintre germani, 52%, s-au pronunţat, explicit, pentru sancţiuni mai dure la adresa Moscovei, deşi mulţi dintre ei, aproximativ 300 de mii, au locuri de muncă ce depind, exclusiv, de legăturile comerciale cu Rusia.
În tandem cu UE, SUA au anunţat, şi ele, că au trecut la un nou nivel al sancţiunilor împotriva Rusiei. Preşedintele Barack Obama a precizat că acestea sunt aplicabile, la fel ca în cazul UE, în domeniile financiar, energetic si cel al apărării. După patru luni de la invadarea Peninsulei Crimeea şi dupa trei luni în care i-a sprijinit, inclusiv cu logistică militară, pe secesioniştii din estul Ucrainei, Rusia, consideră analiştii de politică externă, abia acum începe să platească, cu adevărat, nota de plata a acţiunilor sale. Iar picătura care a umplut paharul, susţin aceiaşi analişti, a fost recenta prăbuşire, pe teritoriu separatist, a avionului malaezian în care se aflau numeroşi cetăţeni occidentali.