UE şi SUA, noi sancţiuni împotriva Rusiei
Uniunea Europeana şi Statele Unite au luat noi măsuri de constrângere la adresa Moscovei, pe care o consideră responsabilă de escaladarea conflicului armat din estul Ucrainei.
Valentin Țigău, 17.07.2014, 11:51
Consiliul European a decis, miercuri, suspendarea operaţiunilor financiare cu Rusia ale Băncii Europene de Investiţii şi celei de Reconstrucţie şi Dezvoltare. Măsura nu face parte, efectiv, din faza a treia de sancţiuni preconizate, anterior, de Uniunea Europeană la adresa Moscovei, învinuită că alimentează conflictul armat din estul Ucrainei, însă pune o presiune suplimentară asupra Kremlinului.
Într-un comunicat oficial, Consiliul European îşi afirmă sprijinul pentru o soluţionare paşnică a crizei din Ucraina, în special pentru a se conveni asupra unei reale şi durabile încetări a focului, de către toate părţile. Consiliul îndeamnă Rusia să-şi utilizeze în mod activ influenţa asupra grupurilor armate ilegale, pentru a opri fluxul de arme şi de militanţi peste graniţă, cu scopul de a obţine o dezescaladare rapidă a situaţiei. Consiliul este de acord să extindă măsurile restrictive, pentru entităţi din Federaţia Rusă, a căror acţiuni de sprijin material sau financiar subminează sau ameninţă suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei.
În legătură cu situaţia din Ucraina, preşedintele României, Traian Băsescu consideră că este nevoie de măsuri mai dure din partea Uniunii Europene. Traian Băsescu: “Punctul meu de vedere a fost că, dacă Uniunea Europeană nu acţionează mai hotărât în impunerea de sancţiuni, în trecerea imediată la faza a treia de sancţiuni, vom avea o Ucraină transformată într-o ţară care nu mai poate înainta către Uniunea Europeană şi vom ajunge la rezultatul pe care Republica Moldova îl are cu separatismul din Transnistria, numai că impactul va fi infinit mai mare pentru Uniunea Europeană, datorită dimensiunilor Ucrainei.”
Şi SUA au anunţat cele mai dure sancţiuni din ultima perioadă asupra Rusiei, întrucât, aşa cum apreciază preşedintele Barack Obama, Moscova nu a luat măsurile necesare pentru a opri escaladarea violenţelor din Ucraina.
În replică, liderul rus, Vladimir Putin a afirmat că sancţiunile Washingtonului au fost luate în interesul economic al Statelor Unite şi că ele vor duce relaţiile americano-ruse într-o fundătură.
Corespondentul Radio Romania la Washington informeaza că aceste sancţiuni vizează două bănci importante din Rusia, între care cea a gigantului Gazprom, şi două companii din domeniul energiei, între care Rosneft. Acestora le va fi restricţionat accesul la pieţele de capital americane. Mai multe firme din domeniul militar vor fi şi ele afectate, inclusiv producătorul Kalaşnikov.