Creşteri şi reduceri de preţuri şi tarife
De la 1 iulie, românii vor câştiga bani pe de-o parte şi vor pierde pe de alta. Care vor fi reducerile şi creşterile de preţuri intrate în vigoare?
Roxana Vasile, 01.07.2014, 12:47
Ca în fiecare an şi ca în alte ţări europene, data de 1 iulie echivelează în România cu o reajustare a preţurilor. Astfel, românii vor trebui să scoată cu 2,5% mai mulţi bani din buzunar pentru plata facturii la gaze naturale. Motivul scumpirii ţine de majorarea ponderii gazelor din import, care va ajunge la 10% din consum. De remarcat, totuşi, că gospodăriile din România plăteau, la sfârşitul anului trecut, cele mai mici preţuri la gazele naturale din Uniunea Europeană.
Pe principiul una rece, una caldă”, spre deosebire de factura la gaze, cea la energie electrică va scădea cu 2,6 procente. Tot de la 1 iulie, salariul minim pe economie va fi majorat de la 850 la 900 de lei. Vor beneficia de această măsură 960 de mii de români. Slabă consolare, însă! Pe de o parte, odată cu o astfel de majorare, amenzile vor creşte, un punct de amendă reprezentând 10% din valoarea salariului minim brut pe economie. Pe de altă parte, cu un venit minim echivalent a doar 200 de euro, românii se află pe penultimul loc în Europa. Pentru comparaţie, francezii, de pildă, nu pot fi plătiţi sub aproximativ 1.500 de euro brut pe lună. Românii sunt campioni europeni şi la numărul şi valoarea taxelor.
Or, e o veste bună că, din prima zi a lunii iulie, dispar din legislaţie 92 de taxe sau tarife cu caracter nefiscal, pe care Executivul s-a angajat să le elimine sau să le comaseze. Procedura eliminării acestora a început încă din luna mai, când, în urma aprobării în Guvern a unei hotărâri şi a unei ordonanţe de urgenţă, au fost scoase de la plată 10 taxe şi tarife nefiscale, alte 17 fiind comasate. Restul, până la 92, au fost reduse sau eliminate prin ordine de ministru sau ale preşedinţilor de instituţii cu atribuţii fiscale.
Printre taxele sau tarifele anulate se numără cea de eliberare a unui paşaport temporar, cele privind consultanţa sau eliberarea de date statistice referitoare la firme sau alte tarife referitoare la eliberarea de avize ori licenţe sau la accesul la anumite documente. Impactul bugetar anual estimat al acestor măsuri este de peste 900 de mii de lei.
Trebuie luat, însă, în calcul, între altele, efectul benefic al dispariţiei costului de administrare aferent taxelor şi tarifelor parafiscale eliminate. Nu în ultimul rând, seria ajustărilor de preţuri vizează şi serviciile de roaming, care vor fi mai ieftine de la 1 iulie. Utilizatorii români de telefonie mobilă vor plăti cu 20% până la 55% mai puţin datorită aplicării unui regulament european. Cele mai mari reduceri se aplică pentru utilizarea serviciilor de date, inclusiv accesul la internet.