Relaţiile guvernamentale româno – israeliene
Israelul este un partener strategic al României în Orientul Mijlociu, iar şedinţa comună a guvernelor celor două ţări a consfinţit buna relaţie bilaterală, marcată de semnarea, marţi, a 14 acorduri de colaborare.
Roxana Vasile, 25.06.2014, 12:52
Guvernele român şi israelian se angajează să coopereze în domeniile afacerilor externe, apărării, securităţii, economic ori cultural. Este, în esenţă, rezultatul şedinţei comune prezidate, marţi, la Ierusalim, de premierii Victor Ponta şi Benjamin Netanyahu.
„Este o mândrie – a punctat şeful Executivului de la Bucureşti – ca tradiţia relaţiilor politice bilaterale să continue. Membri ai celor două guverne au semnat 14 acorduri bilaterale, ceea ce conferă o perspectivă pozitivă în cooperarea, între altele, pentru protecţia mediului, tehnologie sau cercetare. În egală măsură – a completat premierul Ponta – Israelul este un model pentru lumea întreagă în inovaţie şi investiţii pentru noi tehnologii.”
Printre cele 14 acorduri semnate, unul se referă la recrutarea lucrătorilor români în domeniul construcţiilor. Din nou, Victor Ponta: 1.000 de lucrători în construcţii pot, imediat după intrarea în vigoare, să aibă acces pe piaţa muncii din Israel în condiţii foarte bune.
România şi Israel vor colabora şi pentru dezvoltarea unor capacităţi româneşti de producţie din industria aeronautică şi de apărare, dar şi în energie, chimie, petrochimie, logistică, infrastructură şi IT.
Ministrul economiei, Constantin Niţă, a prezentat omologului Naftali Bennett posibilităţile de colaborare şi dezvoltare de proiecte comune: „Unul dintre domeniile care ne interesează este cel aeronautic, pentru că Israelul are o bună experienţă în acest domeniu. Noi avem câteva companii care, de asemenea, au experienţă în România: Romaero, Avioane Craiova, IAR Ghimbav, companii care pot, împreună cu cele israeliene, să dezvolte anumite proiecte. De asemenea, am oferit proiecte în domeniul energiei neconvenţionale şi regenerabile.„
Cât despre vicepremierul şi ministru al culturii, Kelemen Hunor, acesta a readus în atenţie proiecte ambiţioase de cooperare culturală: Au fost traduse în jur de 50 de cărţi din limba ebraică în limba română, din păcate mai puţine cărţi au fost traduse din română în ebraică. În domeniul teatrelor, al dansului, al artelor şi spectacolului există o colaborare strânsă. În domeniul cinematografiei avem un acord semnat pentru a încuraja coproducţiile cinematografice şi este foarte important, fiindcă filmul românesc şi cel din Israel cunosc o perioadă bună, chiar cu succese remarcabile.
Ambele guverne, român şi israelian, şi-au exprimat speranţa co-existenţei paşnice a Israelului cu vecinii săi, în contextul în care şi-au reafirmat angajamentul de a coopera pentru stabilizarea regiunii şi rezolvarea paşnică a conflictelor.
De altfel, premierul Victor Ponta l-a asigurat pe omologul Benjamin Netanyahu de sprijinul României pentru identificarea unor soluţii care să ducă la dialog şi la instaurarea unui climat de securitate şi pace în Orientul Mijlociu.
România şi Israelul vor coopera, totodată, pentru combaterea oricăror forme de antisemitism, discriminare rasială, xenofobie şi intoleranţă.