Măsuri economice
Legea privind reducerea contribuţiilor de asigurări sociale la angajator a intrat în linie dreaptă, după adoptarea ei de către Senatul României. De la 1 octombrie, ea ar trebui să fie funcţională.
Valentin Țigău, 25.06.2014, 12:25
Senatul României a adoptat, cu o largă majoritate, un proiect de lege privind reducerea contribuţiilor de asigurări sociale la angajator, cu cinci procente. Dacă documentul va primi şi acordul Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz, proiectul va fi supus votului plenului, într-o sesiune extraordinară, la începutul lunii iulie şi va fi pus în practică, la 1 octombrie.
În expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege iniţiat de guvern se arată că implementarea acestei măsuri este necesară mediului de afaceri din România. Prin reducerea CAS cu cinci puncte, cresc fondurile rămase la dispoziţia angajatorului şi pot fi create noi locuri de muncă. În felul acesta, va creşte numărul de contribuabili şi va fi stimulat mediul de afaceri. Caz rar în parlamentul României – nu doar partidele aflate la putere, dar şi opozitia a salutat promovarea acestui proiect de lege.
Sindicatele spun, însa, că economia românească nu este pregătită pentru aplicarea măsurii, de la 1 octombrie. Liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin a declarat că reducerea CAS va dezechilibra bugetul asigurărilor sociale. Dumitru Costin: “Pe modelul economic actual al României, această reducere cu cinci puncte procentuale a CAS nu va duce acolo unde visează Guvernul României şi anume la conformarea angajatorilor şi a angajaţilor, la scoaterea la lumină a contractelor de muncă. Ar trebui să ajungem la o cifră uriaşă de salariaţi în România, undeva la peste opt milioane de salariaţi. Este imposibil să cred că, într-un an de zile, or să apară peste două milioane de locuri de muncă în economia din România.”
Şi Fondul Monetar Internaţional s-a aratat sceptic în legătură cu scăderea CAS. Purtătorul de cuvânt al Fondului, Gerry Rice, spune că trebuie luate în calcul efectele asupra bugetului si influenţa asupra ţintelor fiscale, în 2015.
La rândul său, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Mihai Tănăsescu, deşi nu crede că reducerea CAS va conduce la dezechilibre, e de părere că ea trebuie însoţită de restructurări. Mihai Tănăsescu: O asemenea măsură trebuie acompaniată puternic de o restructurare a Administraţiei fiscale, pentru a colecta mai bine şi mai mult, şi nu în ultimul rând de o restructurare a cheltuielilor publice pentru o prioritizare mai corectă, în aşa fel încât volumul investiţiilor să aibă un trend crescător şi nu un trend descrescător.”
Guvernul mizează că va echilibra deficitul bugetar rezultat din reducerea CAS printr-o serie de măsuri compensatorii cum ar fi taxa pe construcţii speciale, recuperarea datoriilor firmelor intrate în insolvenţă şi cresterea accizei la benzină şi motorină.