Scandaluri la nivel înalt
Atacat de atâtea ori de duşmanii politici, cărora le-a dat de fiecare dată replica, preşedintele României, Traian Băsescu, a primit, acum, cea mai grea lovitură de la propriul frate, arestat pentru trafic de influenţă.
Ştefan Stoica, 24.06.2014, 13:31
În cei 10 ani de mandat prezidenţial, al căror sfârşit se apropie, preşedintele Traian Băsescu a fost pus, adesea, în situaţii delicate. Fie şi dacă inventarul acestora s-ar rezuma la cele două suspendări din funcţie, din care a doua a fost urmată de un covârşitor vot pro-demitere – nevalidat, însă, din cauza prezenţei insuficiente la urne – e suficient pentru a da măsura unui deceniu de turbulenţe politice, în care personajul principal a fost mai mereu şeful statului.
Ce e diferit acum este faptul că lovitura, extrem de dură, nu a venit de la adversarii tradiţionali, ci de la propriul frate, Mircea Băsescu, arestat şi cercetat pentru trafic de influenţă. Procurorii anticorupţie îl acuză pe acesta că ar fi primit 250 de mii de euro în schimbul promisiunii că va determina o sentinţă favorabilă în procesul în care un cunoscut interlop a fost condamnat pentru tentativă de omor.
Preşedintele a negat, categoric, că a intervenit în vreun fel în acest proces, dovadă că interlopul ispăşeşte ani grei de închisoare. El a respins ferm şi ideea că trebuie să platească pentru faptele altei persoane, fie ea şi frate. Reacţia a survenit după ce preşedintele Senatului a anunţat că va propune Parlamentului adoptarea unei declaraţii în care preşedintelui să i se ceară demisia. Traian Băsescu pare hotărât să-şi ducă la bun sfârşit mandatul şi, potrivit propriilor spuse, misiunea de a consolida justiţia.
Alternativa, avertizează Traian Băsescu, ar fi aceea ca Dan Voiculescu, omul de afaceri cu care se află într-un conflict deja clasic şi care este implicat în câteva procese, să instaleze în fruntea ţării un preşedinte marionetă, care să facă numirile de procurori şi de judecători pe care şi le doreşte. Încolţit, dar nu învins, Traian Băsescu contraatacă punând la îndoială credibilitatea şi căderea morală de a-l judeca a unor aleşi care în atâtea rânduri au refuzat cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a ancheta parlamentari.
Pe de altă parte, preşedintele a declarat că nu a avut niciun fel de informaţii de la structurile specializate despre legăturile toxice dintre fratele său şi respectivul interlop. O declaraţie surprinzătoare, pentru că permite speculaţii privind relaţiile, odată excelente, dintre serviciile de informaţii şi preşedintele aflat la sfârşit de mandat.
Cu mai puţin de jumătate de an înaintea alegerilor prezidenţiale, scena publică se clatină periculos sub tropăitul politicienilor intraţi deja în excitaţie electorală. Scandalul provocat de arestarea fratelui îi şubrezeşte preşedintelui poziţia şi ameninţă, totodată, să-l excludă de la negocierile în curs pentru unificarea dreptei şi găsirea unei soluţii de contracarare a dominaţiei stângii.