România susţine extinderea UE
Foste ţări comuniste admise, în ultimul deceniu, în Uniunea Europeană, Cehia, Slovacia şi România împărtăşesc din experienţa integrării lor noilor aspiranţi la admitere.
Bogdan Matei, 23.06.2014, 12:25
Avanpost răsăritean al Uniunii Europene şi NATO, România e direct interesată de extinderea spre est a acestor spaţii ale libertăţii şi securităţii. Prin vocile Preşedinţiei, Guvernului, ministerului de Externe, Bucureştiul oficial a fost un avocat consecvent al apropierii de structurile europene şi euro-atlantice a fostelor republici sovietice care au optat pentru decuplarea de Moscova şi pentru scara de valori occidentală. Un interes comparabil a suscitat pentru diplomaţia română şi spaţiul Balcanilor de Vest, devastat, acum două decenii, de sângeroasele războaie din fosta Iugoslavie şi care, stabilizat acum, pare să se îndrepte către normalitate.
Virtual prezidenţiabil, premierul Victor Ponta se exersează, deja, în dosare majore de politică externă, prerogativă obişnuită a şefului statului. În acest weekend, el i-a invitat în Delta Dunării pe omologii săi din trei state aspirante la admiterea în Uniune, Republica Moldova (majoritar românofonă), Iurie Leancă, Georgia, Irakli Garibashvili, Serbia, Alexandar Vucic, şi două membre, Slovacia, Robert Fico, şi Cehia, Bohuslav Sobotka.
Neanunţată în prealabil şi în bună măsură surprinzătoare, reuniunea a prefaţat programata semnare, pe 27 iunie, de către Chişinău, Tbilisi şi Kiev a acordurilor de asociere şi de liber schimb cu UE. Discuţiile din Deltă s-au focalizat asupra Parteneriatului Estic al Uniunii şi a modului concret în care statele membre pot sprijini parcursul european al candidaţilor.
Amfitrionul Victor Ponta a repetat că: “România, dar şi ceilalţi membri ai UE din regiune, susţin cu toată tăria şi toate forţele parcursul european şi democratic al Moldovei, al Georgiei, al Ucrainei. Sunt foarte multe lucruri pe care putem să le discutăm împreună despre integrarea europeană, bazat pe lucrurile bune pe care le-au făcut România, Cehia şi greşelile pe care noi le-am făcut şi pe care sper să le evite prietenii noştri din regiune.”
În numele administraţiei pro-occidentale de la Chişinău, premierul Iurie Leancă a mulţumit guvernului de la Bucureşti pentru sprijinul acordat în mod consecvent: “Faptul că ne-am aflat aici aproape două zile ne oferă şi energie pozitivă, dar şi discuţii foarte utile, pentru ca, atunci când vom ajunge la Bruxelles, în data de 27, nu doar să semnăm Acordul de asociere, dar să avem suficientă energie, să avem suficientă forţă pentru a ne mişca spre faza următoare, transpunerea în viaţă a prevederilor acestui acord nemaipomenit de important pentru viitorul Republicii Moldova.”
Tonică pentru candidaţii ex-sovietici, susţinerea membrilor ex-comunişti ai Uniunii ajută, dar nu rezolvă de la sine dosarul integrării lor. Aceasta nu se tranşează în Deltă şi nici măcar la Bruxelles, ci prin reformele întreprinse la Chişinău, Kiev şi Tbilisi.