Agricultura europeană şi subvenţiile
Eliminarea cotelor la lapte de anul viitor nu va găsi statele Uniunii Europene nepregătite, deoarece vor avea la dispoziţie instrumente de contracarare a acestei măsuri.
Ştefan Stoica, 18.06.2014, 12:59
Uniunea Europeană intenţionează să pună la punct un sistem de prevenire şi gestionare a eventualelor crize de pe piaţă şi se pregăteşte, totodată, pentru eliminarea cotelor la lapte de la 1 ianuarie 2015.
România are, ca şi celelalte ţări membre, toate instrumentele necesare din partea UE, prin sistemul de plăţi directe sau în programul de dezvoltare rurală, pentru a se asigura că producătorii de lapte vor face faţă eliminării cotelor. Precizarea îi aparţine comisarului european. pentru agricultură, Dacian Cioloş: “Există, dincolo de plăţile directe normale, posibilitatea de a aloca anumite subvenţii specifice pentru sectorul laptelui şi există în programul de dezvoltare rurală instrumente, inclusiv posibilitatea – de ce nu? – de a face un subprogram pentru sectorul laptelui, aşa cum înţeleg că este vorba să fie făcut pentru sectorul pomicultură, pentru a-i susţine financiar, prin investiţii sau prin alte mijloace financiare, pe cei care doresc într-adevăr să rămână pe piaţă”.
Piaţa produselor lactate a făcut obiectul unui raport publicat, recent, de Comisia Europeană. Principalul subiect a fost aşa-numitul pachet privind laptele, adoptat în 2012 şi care conţine măsuri în favoarea producătorilor. O astfel de măsură constă în opţiunea acordată statelor membre de a face obligatorie încheierea de contracte scrise între producătorii şi procesatorii de lapte. Agricultorii au posibilitatea să negocieze colectiv, prin intermediul organizaţiilor de producători, clauzele contractuale, inclusiv preţul laptelui crud. Acest pachet legislativ a fost propus în 2010 de comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş. Acesta declara, atunci, că intenţia sa este ca cei 5400 de procesatori de lapte şi 950.000 de producători din UE să poată negocia preţuri în comun, până la un nivel care să nu afecteze regulile concurenţei.
Raportul Comisiei a constatat că încheierea de contracte între agricultori şi procesatori a devenit obligatorie în 12 state membre, între care şi România. Comisia Europeană consideră, însă, că este prea devreme pentru a se putea observa efecte semnificative ale pachetului privind laptele, mai ales în regiunile defavorizate. Adoptarea măsurilor necesare pentru aplicarea efectivă a posibilităţilor oferite, precum instituirea de organizaţii de producători şi organizarea de negocieri colective, necesită timp şi o dinamică puternică din partea agricultorilor înşişi, afirmă executivul comunitar.
Un aspect tratat în mod special în raport este capacitatea cadrului de reglementare al Uniunii de a face faţă unei volatilităţi extreme a pieţei sau unei situaţii de criză. Scopul este asigurarea dezvoltării echilibrate a producţiei de lapte şi evitarea concentrării extreme în cele mai productive zone.