Evoluţii economice româneşti
Măsuri cu impact în domeniul economic urmează să fie luate în România. În an electoral, opoziţia le cataloghează drept populiste.
Corina Cristea, 17.06.2014, 13:01
Fără a avea acordul instituţiilor financiare internaţionale, autorităţile de la Bucureşti au decis, totuşi, reducerea cu 5 procente a contribuţiilor de asigurări sociale la angajator, de la 1 octombrie. Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta, care a dat asigurări că statul român va respecta toate ţintele macroeconomice convenite cu Fondul Monetar Internaţional, cu care România a încheiat în toamna anului trecut un acord de tip preventiv.
Măsura, catalogată în an electoral de către opoziţie drept populistă, fusese prevăzută pentru 1 iulie, amânarea având loc în urma discuţiilor recente de la Bucureşti cu reprezentanţii creditorilor internaţionali. Această măsură economică, diferită de ceea ce s-a promovat până acum în România, poate fi aplicată întrucât există banii necesari în buget, a explicat şeful executivului, precizând că impactul bugetar al introducerii acestei măsuri va fi, în ultimul trimestru al acestui an, de 850 de milioane de lei.
Victor Ponta: Nu mărim deficitul bugetar, nu creştem taxe sau impozite pentru a acoperi acest lucru. Decizia trebuie luată însă, şi guvernul o va propune, de asemenea pot să mă angajez în numele coaliţiei de guvernare deoarece acest lucru l-am stabilit, deci decizia, proiectul de lege va fi votat de către Parlament şi în acest fel legitimitatea politică pentru această măsură poate fi deplină. Sunt convins că şi opoziţia va vota pentru şi, în acest fel, va fi expresia unui consens politic pentru ca în acest moment, şi nu mai târziu, nu anul viitor, nu peste doi ani, nu peste trei, să luăm această măsură de reducere a fiscalităţii muncii.”
1 iulie rămâne, însă, dată fermă pentru creşterea salariului minim brut pe ţară, de la 850 de lei, cât este în prezent, la 900 de lei, aceasta fiind a doua majorare din acest an, după cea similară de 50 de lei aplicată la 1 ianuarie. Pe de altă parte, consilierul onorific al premierului, Ionel Blănculescu, a anunţat că taxa pe construcţii speciale ar putea fi modificată de la începutul anului viitor. Acest lucru se va întâmpla, însă, doar în condiţiile în care o analiză ce urmează să fie realizată în perioada următoare va releva că impactul acestei taxe asupra mediului economic este mult mai mare decât cel preconizat.
Potrivit estimărilor iniţiale, suma colectată ar fi trebuit să se ridice la un miliard şi jumătate de lei, însă dimensiunea posibilă a încasărilor a fost redusă de Fondul Monetar Internaţional la 400 de milioane de lei, considerându-se că România nu e capabilă să colecteze în totalitate o astfel de taxă.