De la creditorii internaţionali, la fondurile europene
Intenţia Guvernului de la Bucureşti de a reduce contribuţiile de asigurări sociale la angajator cu 5% n-a primit acordul creditorilor internaţionali, dar acordul pe care România îl are cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială rămâne în vigoare.
Bogdan Matei, 16.06.2014, 12:53
Jalonată de consultări cu responsabili guvernamentali, lideri ai opoziţiei, bancheri, reprezentanţi ai cercurilor de afaceri, vizita de evaluare la Bucureşti a delegaţiei comune a FMI, CE şi BM s-a finalizat fără semnarea unei noi scrisori de intenţie. Creditorii şi Guvernul nu s-au pus de acord asupra reducerii cu cinci procente a contribuţiilor de asigurări sociale ale angajatorilor.
Anunţată de multă vreme de Executiv şi preconizată iniţial pentru 1 iulie, măsura, de altfel aşteptata cu nerăbadare de patroni, va fi aplicată abia de la 1 octombrie. Aceasta va fi stipulată într-un proiect de lege, ce va fi analizat, miercuri, în şedinţa de guvern, şi va fi trimis apoi Parlamentului. Premierul Victor Ponta susţine că la buget există banii necesari şi că nu va fi nevoie nici de mărirea deficitului bugetar, nici de inventarea unor taxe sau impozite noi.
Ponta speră că, pentru plusul de legitimitate pe care i-l conferă consensul politic, această reducere a fiscalităţii muncii va fi votată în Parlament şi de Opoziţie. Premierul a insistat că acordul stand-by, de tip preventiv, încheiat cu instituţiile financiare internaţionale, rămâne valabil. Următoarele discuţii cu partenerii internaţionali vor fi în noiembrie, când, potrivit premierului, va fi analizat proiectul de buget pentru 2015. Ponta spune că nu este nevoie de reînnoirea acordului în valoare de 4 miliarde de euro, din care România oricum nu intenţionează să acceseze fonduri. Analistul economic Aurelian Dochia e de un optimism mai curând prudent:
“Dacă nu mai avem acordurile cu Fondul, evident că rămân semne de întrebare cu privire la politicile economice pe care guvernele le vor adopta în lipsa constrângerilor pe care de obicei le au din partea Fondului. Istoria noastră de vreo 20 de ani ne spune că există unele riscuri în această privinţă, dar până la urmă cred că depăşirea acestor acorduri trebuie să se întâmple şi trebuie să stăm pe picioarele noastre.”
Şi mai retincenţi, comentatorii politici notează riscurile pe care le implică adoptarea, într-un an în care vor avea loc alegeri prezidenţiale, a unor astfel de măsuri exuberante, cu străvezii resorturi electorale: deşi nici măcar nu şi-a oficializat candidatura, primul ministru e, potrivit sondajelor privind intenţiile de vot, marele favorit al scrutinului.
Replica echipei guvernamentale a fost promptă: România nu va duce, oricum, lipsă de bani, fiindcă acordul de parteneriat al României cu Comisia Europeană privind alocarea de noi fondurilor comunitare va putea fi semnat până la sfârşitul acestui an. Potrivit ministrului de resort, Eugen Teodorovici, banii aferenţi exerciţiului bugetar 2007 – 2014 vor fi cheltuiţi în proporţie de 80% la finalul anului viitor, când se va încheia şi actualul cadru financiar comunitar.