Securitate la Marea Neagră
Şeful Pentagonului, Chuck Hagel, s-a întâlnit în portul Constanţa cu mininstrul român al apărării, Mircea Duşa. Cei doi au vizitat nava USS Vella Gulf, trimisă în zonă să asigure aliaţii europeni de angajamentul americanilor faţă de securitatea lor, în co
Mihai Pelin, 06.06.2014, 11:34
Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a făcut, joi, o scurtă vizită în România, la invitaţia omologului său român, Mircea Duşa. Cei doi oficiali s-au întâlnit la Constanţa, iar discuţiile au fost dominate de teme precum dimensiunea militară a parteneriatului strategic bilateral, stadiul operaţionalizarii proiectelor americane din România şi măsurile sporite de securitate pe care NATO trebuie să le ia in regiunea Mării Negre. La finalul convorbirilor, ei au vizitat crucişătorul american USS Vella Gulf, trimis în zonă ca răspuns la criza din Ucraina, vecină cu Romania. Mircea Duşa a salutat prezenţa sporită în zonă a forţelor aeriene, terestre şi navale aliate.
Mircea Duşa: “Salutăm prezenţa navelor militare americane în Marea Neagră, care permit desfăşurarea de exerciţii comune cu forţele navale române şi care contribuie la creşterea siguranţei în această zonă. Apreciem disponibilitatea arătată de Statele Unite şi de NATO pentru a găsi soluţii concrete astfel încât să fie sporită prezenţa capabilităţilor Alianţei pe flancul estic.” În opinia ministrului Duşa, situaţia de securitate din regiune s-a schimbat în mod dramatic.
La rândul său, şeful Pentagonului a spus că România este un partener de încredere şi că preşedintele Barack Obama apreciază foarte mult sprijinul şi prietenia aliatului său de la Marea Neagră. Anterior, la Varşovia, şeful Casei Albe a dat asigurări aliaţilor est-europeni că Statele Unite le vor apăra securitatea în cadrul NATO. El a spus că va cere congresului de la Washington să acorde un miliard de dolari pentru îmbunătăţirea capacităţii forţelor americane şi aliate din Europa.
Vizita lui Chuck Hagel în România are loc la două săptămâni după ce la Bucureşti a fost vicepreşedintele Joe Biden, care a reiterat, la rândul său, angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea aliatilor est-europeni.
În următoarele zile şi trei senatori americani vor ajunge în România. Este vorba de John McCain, fost candidat republican la preşedinţie, colegul său Ron Johnson şi democratul Chris Murphy. Cei trei vor avea întrevederi cu reprezentanţi ai guvernului, preşedinţiei şi cu parlamentari români. Vizita lor în România are loc tot pe fondul îngrijorărilor legate de conflictul din Ucraina, subiect discutat recent la Bruxelles de liderii G7. Ei au cerut Rusiei să îşi retragă trupele de la frontiera cu Ucraina şi să îşi folosească influenţa pe care o are asupra separatiştilor pro-ruşi pentru dezamorsarea tensiunilor din estul fostei republici sovietice. Liderii celor mai puternice economii din lume au anunţat că sunt pregătiţi să impună sancţiuni şi mai dure împotriva Rusiei, dacă aceasta nu va contribui la restabilirea stabilităţii în Ucraina.