Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu
La Sibiu, în centrul României, are loc unul dintre cele mai ample festivaluri de arte ale spectacolului din Europa. La acest Festival Internaţional de Teatru, editia a XXI a, participă 2500 de artişti şi invitaţi din 70 de ţări.
Valentin Țigău, 06.06.2014, 11:26
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu reprezintă, probabil, cel mai complex festival anual din România şi cel de-al treilea festival de artele spectacolului din Europa, ca amploare şi dimensiune, după Festivalul Internaţional de la Edinburgh (Marea Britanie) şi Festivalul de la Avignon (Franţa).
Ediţia din acest an îşi propune să continue tradiţia unei oferte culturale la cel mai înal nivel. Timp de zece zile, vechea cetate a saşilor din sudul Transilvaniei se transformă într-o scenă uriaşă, cu artişti din toate colţurile lumii, care prezintă evenimente în peste 60 de spaţii, intre care pieţe publice, biserici, situri istorice, dar şi săli clasice de spectacol. Fiecare ediţie a festivalului se desfăşoară sub genericul unei teme generoase.
La a XXI a ediţie, care are loc, anul acesta, între 6-15 iunie, participă 2.500 de artişti şi invitaţi din 70 de ţări. Ei vor prezenta 350 de spectacole de teatru, dans, muzică, reprezentaţii de stradă, circ, expoziţii, spectacole-lectură, conferinţe, toate puse sub genericul „Unicitate în diversitate”.
Ediţia 2014 a programat un maraton de evenimente unice care include, în afara reprezentaţiilor de teatru, un program de filme şi lansări de carte. Se remarcă, în deschiderea Festivalului, prezenţa libanezului, scriitor, actor şi regizor, Wajdi Mouawad, cu filmul “Incendii”, nominalizat la premiile Oscar 2011, pentru cea mai bună peliculă străină. El va purta un dialog la scenă deschisă cu reputatul eseist şi teoretician de teatru român George Banu.
O altă experienţă inedită o constituie construcţia expoziţională dedicată jocului interactiv cu lumini şi culori: “Luminarium Mirazozo”, amplasată în Piaţa Mare din Sibiu. Inspirată din arhitectura islamică şi cea gotică, aceasta este o structură gonflabilă, proiectată sa ofere publicului o serie de experienţe extrasenzoriale, derivate din jocul luminilor pe suprafeţe geometrice colorate sau transparente.
Nu în ultimul rând, în cadrul festivalului vor fi atribuite noi stele pe Aleea Celebrităţilor – gândită după modelul cunoscutei Walk of Fame hollywoodiene. Astfel că, la Sibiu, vor străluci, pentru prima dată, stelele celebrilor Peter Brook, Gigi Căciuleanu, Martin Hochmeister (fondatorul primului teatru din Sibiu), Krystian Lupa, Radu Stanca şi Peter Stein.
Aşa cum declara directorul Festivalului, Constantin Chiriac, evenimentele din cadrul editiei a XXI a se vor desfăşura pe principilul vaselor comunicante; e de aşteptat că ele vor reconfirma vocaţia umanistă a Sibiului, ales, de altfel, în 2007, capitală europeană a culturii.