România şi euro
Lituania îndeplineşte toate criteriile pentru a adopta moneda euro la 1 ianuarie 2015, arată Raportul de convergenţă publicat de Comisia Europeană.
Mihai Pelin, 05.06.2014, 12:34
Deşi îşi doreşte să adere la zona euro, România nu îndeplineşte toate criteriile pentru acest proces. Potrivit Tratatul UE, la fiecare doi ani sau la solicitarea unui stat membru care doreşte să adere la zona euro, CE analizează îndeplinirea condiţiilor necesare pentru adoptarea monedei unice. Ultimul raport de convergenţă al Executivului european constată că progresele realizate de Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Lituania, Ungaria, Polonia, România şi Suedia, state care doresc să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2015, sunt inegale.
În cazul României, oficialii de la Bruxelles spun că nu îndeplineşte două din cele cinci criterii de convergenţă nominală pentru adoptarea euro, respectiv cele privind inflaţia şi cursul de schimb, dar le îndeplineşte pe cele legate de deficitul bugetar, datoria publică şi ratele dobânzilor pe termen lung. Conform documentului, inflaţia medie din ultimele 12 luni, până în aprilie 2014, a fost de 2,1%, peste valoarea de referinţă de 1,7%. Aceasta este calculată ca medie pe ultimele 12 luni a ratelor de inflaţie din Lituania, Portugalia şi Irlanda – cele mai performante din UE la acest capitol – plus 1,5 puncte procentuale. Estimările CE indică faptul că inflaţia va creşte şi va urca până la 3,3% în 2015.
În ceea ce priveşte cursul de schimb, reiese că România practică un regim de flotare controlată, care permite intervenţii ale băncii centrale pe piaţa valutară. După criza financiară internaţională din 2009, leul s-a stabilizat însă în ultimii doi ani s-a depreciat faţă de euro cu 1,9%, se arată în raport. În schimb, România nu se află sub procedura de deficit excesiv. În 2013, deficitul bugetar a fost de 2,3% din PIB şi, conform predicţiilor CE, se va reduce la 2,2% din PIB în acest an şi la 1,9% în 2015, iar datoria publică va creşte de la 38% din PIB în 2013, la 40% în 2015.
În ceea ce priveşte ratele dobânzilor pe termen lung, acestea au scăzut în aprilie la 5,3%, sub valoarea de referinţă de 6,2%. Raportul mai arată că în România, mediul de afaceri nu a performat la fel de bine ca în celelalte state din zona euro, iar legislaţia bancară nu este complet compatibilă cu adoptarea monedei unice.
Singura ţară care a îndeplinit toate criteriile de convergenţă pentru adoptarea euro este Lituania. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2015, zona euro va ajunge la 19 membri, odată cu aderarea ei. Lituania va deveni a cincea ţară fostă comunistă din zona euro, după Slovacia, Slovenia, Estonia şi Letonia. România, Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia nu îndeplinesc în prezent toate condiţiile de adoptare a monedei euro şi beneficiază de o derogare, iar situaţia lor va fi reevaluată în următorii doi ani.