Raport european
Creşterea economică a revenit, inclusiv în cele mai multe dintre ţările afectate de criză, şi se estimează că doar Cipru şi Croaţia se vor confrunta cu o contracţie a economiilor, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Corina Cristea, 03.06.2014, 13:15
Pe fondul vizitei de evaluare a acordului stand-by de tip preventiv pe care finanţatorii internaţionali o fac la Bucureşti, România a aflat, la începutul acestei săptămâni, recomandările de politică economică făcute de Comisia Europeană statelor membre pentru a consolida redresarea care a început în urmă cu un an. România a trimis instituţiilor europene programele sale de reformă şi de convergenţă la începutul lunii mai, iar analiza detaliată a acestora de către Comisia Europeană a condus la formularea a opt recomandări pentru Bucureşti.
Acestea vizează implementarea programului de asistenţă UE – FMI şi a strategiei bugetare pentru 2014, accelerarea reformelor din sectorul sănătăţii, consolidarea măsurilor active de ocupare pe piaţa muncii, creşterea calităţii şi accesibilităţii educaţiei şi formării profesionale. De asemenea, Comisia recomandă creşterea eficienţei şi eficacităţii transferurilor sociale, accelerarea eforturilor de consolidare a capacităţii administrative, respectiv promovarea competitivităţii şi eficienţei în sectoarele de transport şi energie.
În domeniul fiscal se recomandă îmbunătăţirea colectării taxelor, eforturi susţinute pentru a reduce frauda în cazul taxei pe valoare adăugată, continuarea luptei împotriva muncii la negru şi finalizarea reformei pensiilor, începută în urmă cu patru ani. Administraţia publică este îndemnată să-şi sporească eficienţa şi nivelul de transparenţă şi integritate, iar sistemul juridic să lupte împotriva corupţiei şi să aplice deciziile emise de Curţi, în timp ce pentru energie şi transporturi se recomandă promovarea competiţiei şi eficienţei, alături de accelerarea reformei în companiile de stat.
În prezent, România este în faza finalizării punerii în aplicare a celui de-al doilea program de ajustare economică cu UE şi FMI, iar fondurile comunitare pot oferi o sursă importantă de investiţii publice pentru a sprijini Bucureştiul în abordarea provocărilor, mai notează executivul european. În acest an, Comisia Europeană a formulat recomandări pentru 26 de ţări – cu excepţia Greciei şi a Ciprului, care, în prezent, pun în aplicare programe de ajustare economică.
Creşterea economică a revenit, inclusiv în cele mai multe dintre ţările afectate de criză şi se estimează că doar Cipru şi Croaţia se vor confrunta cu o contracţie a economiilor lor în acest an, a amintit preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a prezentat recomandările. Cele specifice fiecărei ţări vor fi discutate de liderii Uniunii Europene în luna iunie şi vor fi adoptate oficial de către Consiliul UE al miniştrilor de finanţe pe 8 iulie.