Noi servicii medicale
Odată cu noul pachet de sănatate, românii sunt obligaţi să meargă la medicul de familie.
Florentin Căpitănescu, 02.06.2014, 13:52
În România, reformele din sănătate, deşi impresionante ca număr, nu au reuşit să vitalizeze un sistem care agonizează de o grămadă de ani. La fel cum se întâmplă şi cu educaţia, o altă trâmbiţată prioritate naţională, sănătatea continuă să fie, mai degrabă, victima propriilor reforme, semn că perseverenţa autorităţilor nu are limite. Iar timpul a demonstrat că peste reformele neinspirate s-a suprapus lipsa resurselor financiare, aşa că efectele nefaste, precum exodul medicilor români în străinătate, nu s-au lăsat aşteptate.
Lucrurile, speră autorităţile, se vor schimba odată cu introducerea noului pachet de servicii medicale, ce a intrat în vigoare la 1 iunie. Cea mai importantă dintre noutăţile aduse de acesta este aceea că pacienţii care au până în 39 de ani se vor prezenta obligatoriu, cel puţin o dată la trei ani, la medicul de familie, iar cei peste 40 de ani vor fi consultaţi anual. Deşi controlul preventiv este obligatoriu, cei care nu se prezintă la medicul de familie pentru evaluarea de rutină nu riscă, deocamdată, nicio sancţiune.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi, explică: ”În acest moment, este suficient că legea prevede ca fiecare pacient să se adreseze medicului de familie, are obligaţia să o facă, să se înscrie pe lista unui medic de familie. De asemenea, prin contractul-cadru este stabilit dreptul de a beneficia de aceste consultaţii preventive. În momentul în care cardul naţional de sănătate va fi distribuit, atunci vom putea spune cu certitudine că acel pacient nu a trecut pe la medic în perioada în care a fost programat pentru a beneficia de consultaţia preventivă. În lipsa acestui sistem de control, a institui, în acest moment, o sancţiune nu este eficient şi nu este moral să o facem.”
Alte noutăţi ale pachetului de bază sunt serviciile medicale de prevenţie, decontarea terapiilor folosite în tratarea copiilor care suferă de autism, anumite tratamente dentare şi îndrumarea cu prioritate a pacienţilor spre medicii de familie şi ambulatoriile de specialitate. Astfel, 300 de diagnostice nu vor mai fi tratate în spital, care, oricum, în genere, sunt supraaglomerate, ci în policlinici.
De asemenea, va fi evaluat riscul privind sănătatea mintală şi sănătatea reproducerii. Medicii de familie vor putea monitoriza o parte din bolile cronice, între care hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip II sau astmul bronşic. În plus, în pachetul minimal şi în cel de bază, în cazul supravegherii gravidelor, s-a introdus şi testarea pentru hepatita B şi C, pe lângă cea obişnuită pentru HIV.