Reduceri de fiscalitate
Autoritătile române pregătesc măsuri de reducere a fiscalităţii, dar şi de stimulare a pieţei muncii.
România Internațional, 30.05.2014, 11:54
Ministerul român de Finanţe pregăteşte o serie de măsuri de stimulare a pieţei muncii şi de reducere a fiscalităţii, printre care, eficientizarea colectărilor la bugetul de stat, dar şi renunţarea la o serie de taxe care şi-au dovedit ineficienţa. Este vorba de 92 de taxe şi tarife parafiscale care, potrivit ministrului de resort, Ioana Petrescu, ar urma să fie reduse de la 1 iulie. Prioritatea zero este reducerea cu cinci procente a contribuţiilor sociale plătite de angajatori. Ioana Petrescu: Este o măsură care va îmbunătăţi mediul de afaceri din România, va uşura povara fiscală a angajatorilor care sunt corecţi. De asemenea, elimină discrepanţele datorate competiţiei neloiale. Sper să fie şi o motivare pentru angajatori să angajeze mai mulţi oameni în mod oficial”.
Reducerea CAS, cerută insistent de mediul de afaceri, se va afla, de altfel, printre subiectele discutate, începând de luni, de autorităţile române cu reprezentanţii finanţatorilor internaţionali ai României – FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Aceştia se vor afla la Bucureşti pînă pe 16 iunie, pentru cea de-a treia evaluare a acordului de tip preventiv aflat în vigoare, în valoare de 4 miliarde de euro. Experţii Fondului vor analiza dacă încasările de la buget din primele luni ale anului fac posibilă reducerea CAS în 2014.
Potrivit Ministerului de Finanţe, în primele 4 luni, veniturile la bugetul de stat au crescut cu 5,7% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2013.
Pe lângă măsurile de stimulare a pieţei muncii şi de reducere a fiscalităţii, FMI doreşte eliminarea monopolului deţinut de stat în două sectoare economice-cheie – energie şi infrastructură. În opinia reprezentantului rezident al Fondului în România, Guillermo Tolosa, companiile de stat româneşti au avut în ultimii ani rezultate foarte proaste în privinţa serviciilor oferite şi a rezultatelor financiare, înregistrând pierderi uriaşe, datorii istorice şi făcând foarte puţine investiţii. Potrivit acestuia, arieratele întreprinderilor de stat reprezintă 1% din PIB. România – spune Tolosa – are, însă, şi avantaje – un cadru macroeconomic foarte stabil, nivelul costului şi calităţii forţei de muncă.
Un studiu realizat recent de una din principalele companii de externalizare şi consultanţă de afaceri din Europa Centrală şi de Est plasează România pe locul 2 în regiune, după Cehia, în funcţie de costurile pentru înfiinţarea unei societăţi cu răspundere limitată (SRL), acestea ridicându-se la 45 de euro, ca aport la capitalul social.
De asemenea, România se clasează pe locul 3 în topul costului pentru înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni (S.A.), la egalitate cu Slovacia, cu un capital minim de 25 de mii euro, dupa Polonia – 24 de mii euro.