Germania şi estul Europei
Prin vocea cancelarului Angela Merkel, Germania şi-a reiterat susţinerea pentru admiterea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, state ex-sovietice care au optat pentru scara de valori occidentale.
Bogdan Matei, 29.05.2014, 12:06
Graţie ponderii demografice, situării geografice în inima continentului şi vitalităţii economice, neafectată de criză, Germania s-a impus, în anii din urmă, drept cea mai influentă dintre vocile concertului european. Dar a şi suscitat, printre partenerii comunitari, suspiciunea că, în raporturile cu Rusia lui Vladimir Putin, îşi joacă propria carte, uneori în răspăr cu curentul dominant la Bruxelles. Dinamica economie germană are nevoie, pentru exporturi, de vasta piaţă rusă şi, pentru producţie, de livrările continue de petrol şi gaze din Est.
Fostul şef al Guvernului de la Berlin, social-democratul Gerhrad Schroeder, a fost mereu un amic al Kremlinului şi, după pensionarea politică, a devenit un lefegiu de lux al complexului energetic rusesc, prilejuindu-i analistului britanic Tom Gallagher aprecierea, extrem de dură, că e cel mai ireponsabil cancelar german de la Adolf Hitler încoace.
Gazoductul North Stream, care, prin Marea Baltică, alimentează Germania ocolind Polonia şi statele baltice, a amplificat temerile privind lipsa de loialitate a Berlinului faţă de colegii din UE. Agresiunea rusă din Ucraina, anexarea Crimeei, destabilizarea estului rusofon au răcit, însă, sensibil, raporturile, până atunci cordiale, cu Moscova.
În plus, în pofida opoziţiei explicite a Rusiei faţă de reorientarea spre Vest a fostelor sale colonii, Germania a anunţat că susţine integrarea europeană a republicilor ex-sovietice.
Miercuri, cancelarul creştin-democrat Angela Merkel s-a întâlnit, la Berlin, cu premierii Republicii Moldova (majoritar românofonă), Iurie Leancă, Ucrainei, Arseni Iaţeniuk şi Georgiei, Irakli Garibaşvili. Potrivit unui comunicat al executivului de la Chişinău, d-na Merkel a spus că acordurile de asociere cu Uniunea Europeană, pe care Republica Moldova şi Georgia le vor semna la 27 iunie vor pune bazele unui parteneriat al reformelor, care va consolida democraţia, statul de drept şi economia de piaţă.
La rândul său, Leancă a reafirmat poziţia fermă a Chişinăului în alegerea integrării europene, ca expresie a interesului vital al Republicii Moldova. În numele guvernului interimar de la Kiev, Iaţeniuk a repetat că ţara sa vrea să devină parte a Uniunii şi a cerut comunităţii internaţionale să-l recunoască pe noul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, aşa cum au făcut-o deja europenii.
Ca amfitrion şi ca german născut în est, în fosta zonă de ocupaţie sovietică, d-na Merkel a subliniat că UE nu vrea să intre în concurenţă cu Federaţia Rusă în răsăritul Europei. Soluţia, consideră cancelarul, este nu ca popoarele ex-sovietice să fie silite la o alegere între vest şi est, ci să opteze liber.