Cifre pozitive ale economiei româneşti
România nu va mai încheia alt acord cu FMI după 2015, afirmă ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea. Invitat la Radio România, el a făcut o radiografie a economiei româneşti.
Corina Cristea, 20.05.2014, 12:51
Agenţia de rating Standard & Poors a îmbunătăţit, săptămâna trecută, cu două trepte, calificativul acordat României, alăturând-se astfel celorlalte două mari agenţii de rating care operaseră deja schimbări pozitive de calificativ pentru Bucureşti. Urmare a acestei decizii, mai mulţi investitori vor găsi România atractivă, spune ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, iar costurile la care Bucureştiul ar putea să se împrumute pe piaţa externă vor continua să scadă.
Relevanţa este cu atât mai mare cu cât decizia vine în an electoral şi în condiţiile unui conflict la graniţă şi, spune ministrul Voinea, arată că economia românească este sigură. Analiştii din domeniu consideră că decizia era aşteptată, în contextul în care indicatorii macroeconomici s-au îmbunătăţit semnificativ. Ce parametrii au contat la îmbunătăţirea acestui rating de ţară?
Liviu Voinea: Reducerea deficitului bugetar, nu doar de la 9 % în 2009, la 2 % practic acum, şi consolidarea acestuia. În 2013 am avut 2,3 % – deficitul cel mai mic din istoria României, calculat după standardele contabilităţii europene. Apoi reducerea deficitului de cont curent, deci fluxurile noastre cu exteriorul să spun, care a scăzut până la 1 % din PIB, cel mai mic pe care l-am avut vreodată. Anul trecut s-a înregistrat acest nivel, datorită creşterii masive a exporturilor. Apoi inflaţia care a ajuns la minime istorice, de 1- 1,5 % anul trecut, acum chiar a scăzut şi mai jos de 1,5 % anualizată. În plus, creşterea economică de 3,5 % anul trecut.”
Tendinţa pozitivă continuă, datele statistice arată că România a avut în primul trimestru al acestui an cea mai mare creştere din Europa: 3,8 %. Iar autorităţile române spun că, după 2015, România nu va mai încheia un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială. În acest fel, Bucureştiul va da un semnal că are o economie consolidată, spune Liviu Voinea, care, într-un interviu pentru Radio România, a făcut o trecere în revistă a angajamentelor financiare cu creditorii internaţionali:
A fost un acord de 20 de miliarde în 2009, s-au şi luat banii. Alt acord de 5 miliarde în 2011, nu s-au luat banii şi a fost preventiv. Alt acord în 2013, de 4 miliarde, FMI şi Comisia Europeană, iarăşi nu se iau banii, dar e un acord preventiv, de stabilitate, asigură o ancoră. Criza s-a terminat. La ce-ţi mai trebuie acord? Acesta este cu siguranţă ultimul acord cu FMI şi Comisia Europeană.”
Nivelul datoriei externe a României ar urma să scadă până la 15% din PIB în 2015, de la un vârf de 22% în 2012.