Ziua Europei
Instituită în 1964, Ziua Europei marchează, la 9 mai, pentru români, alături de alte două momente aniversare importante, participarea cu succes la construcţia celei mai puternice organizaţii economice şi politice europene.
Valentin Țigău, 09.05.2014, 13:01
Pentru români, 9 mai are o triplă semnificaţie. Este Ziua în care, acum 137 de ani, România şi-a cucerit independenţa faţă de Imperiul Otoman, este ziua Victoriei asupra fascismului, în 1945 şi Ziua Europei. “Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă, spunea, în 1950, într-o declaraţie istorică, aflată la baza creării UE de azi, ministrul francez de Externe, Robert Schuman, este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice “.
Cu 28 de state membre şi o populaţie de peste 500 de milioane de locuitori, UE este o construcţie sui generis, bazată pe unitatea economică şi politică a ţărilor participante. România a devenit membră, la 1 ianuarie 2007, aderare cu impact major asupra locuitorilor săi. Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote enumeră câteva dintre avantajele aderării:
”De departe, pentru mine, cel mai mare avantaj este libera mişcare a cetăţenilor, libera deplasare, libertatea de a călători, de a munci, de a studia, de a face afaceri sau de a te stabili în oricare stat membru, în ideea de a te simţi acasă, oriunde pe teritoriul celor 28 de state membre. Mai există şi alte avantaje. In Romania, au intrat mulţi bani europeni, în această perioadă, dar eu cred că, dincolo de bani, contează schimbările în viaţa fiecărui cetăţean.”
Notabil este şi aportul României în cadrul instituţiilor europene, despre care vorbeşte comisarul pentru Agricultură, românul Dacian Cioloş: “România este al şaptelea stat membru ca populaţie, ca suprafaţă, este prezentă în Parlamentul European si în Comisia Europeană, nu numai prin comisarul european, dar şi prin circa 800 de funcţionari români care lucrează deja în Comisie; putem spune că inteligenţa românească, specificul românesc, sensibilitatea românescă sunt prezente în toate instituţiile care decid pentru UE. Totodata, România este beneficiara unor politici comunitare care o ajută să-şi reconstruiască economia şi societatea, pornind de la valorile europene.”
Cu o poziţie geostrategică importantă, la graniţa de răsărit a UE, România e un pilon în menţinerea stabilităţii în Europa Centrală şi în Balcani. Rezolvarea paşnică a conflictului din Ucraina şi parcursul proeuropean al vecinei sale, majoritar românofone, Rep Moldova, sunt, astăzi, alături de intrarea în spaţiul Schenghen şi trecerea la moneda unică europeană, câteva dintre ţintele sale prioritare.