NATO şi situaţia din Ucraina
NATO şi-a întărit prezenţa militară şi a multiplicat misiunile în statele membre situate la Marea Neagră şi Marea Baltică. Motivul îl reprezintă situaţia din Ucraina.
Ştefan Stoica, 07.05.2014, 13:30
Criza ucraineană, profundă şi având şanse minime de reglementare, a determinat mobilizarea fără precedent a Alianţei Nord – Atlantice. Pe fondul anexării Crimeii de către Rusia şi al extinderii focarelor separatiste pro-ruse din estul şi sudul Ucrainei, NATO s-a văzut obligată să facă mutări în direcţia securizării aliaţilor riverani Mării Negre şi Mării Baltice.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, amintea marţi, la o întâlnire cu premierul Japoniei, Shinzo Abe, că Alianţa a întărit deja misiunea de poliţie aeriană în statele baltice şi a efectuat zboruri de supraveghere deasupra Poloniei şi a României. A fost întărită, totodată, prezenţa maritimă a NATO în Marea Neagră iar alte nave ale flotei aliate vor fi dislocate în Marea Baltică. Aproximativ 6.000 de militari NATO au participat la cele mai mari manevre din istoria postsovietică a Estoniei, în apropiere de frontiera cu Rusia. Iar lucrurile nu se vor opri aici, dacă situaţia din Ucraina se deteriorează. Alianţa, – a declarat Anders Fogh Rasmussen – nu va ezita să ia măsuri suplimentare, dacă e necesar, pentru a asigura protecţia aliaţilor săi. Anders Fogh Rasmussen: “În cazul în care va fi nevoie vom lua fără ezitare măsuri suplimentare pentru asigurarea apărării colective şi efective a membrilor alianţei, bazându-ne pe principiile fundamentale ale apărării colective”.
Declaraţiile şefului politic al Alianţei sunt întărite de cele ale şefului militar al NATO. Alianţa ar putea analiza posibilitatea staţionării permanente a trupelor sale în estul Europei, pe fondul tensiunilor accentuate dintre Rusia şi Ucraina, declara, toţi marţi, comandantul suprem al forţelor NATO, generalul Philip Breedlove. El a precizat că Alianţa a pus la punct un program de rotaţie pe termen scurt a personalului şi echipamentelor militare în estul Europei, program care va fi finalizat la sfârşitul anului 2014, dar a subliniat că măsurile care vor fi adoptate de NATO sunt pur defensive şi nu au intenţia de a provoca Rusia.
Conflictul din Ucraina riscă să genereze instabilitate şi poate fi o ameninţare nu doar pentru securitatea şi stabilitatea zonei euroatlantice, dar şi la adresa celei din Asia – Pacific. Din acest motiv, secretarul general al NATO şi premierul nipon au semnat un acord care vizează întărirea parteneriatului bilateral.
Potrivit analiştilor de la Bruxelles, un conflict prelungit în Ucraina şi o implicare militară mai mare a Rusiei în această ţară are şi o influenţă asupra echilibrului de forţe din Asia. Criza ucraineană a determinat Japonia să-şi reconsidere strategia de apropiere faţă de Moscova pe care o gândise ca pe o contrapondere la influenţa tot mai mare a Chinei în regiune. Autorităţile de la Tokyo se aliniază deja poziţiei occidentale prin regimul de sancţiuni impus împotriva Rusiei.