Sanctificarea a doi suverani pontifi
Papa Francisc a condus, duminică, la Vatican, în faţa unei asistenţe numeroase, slujba de canonizare a doi suverani pontifi care au marcat istoria Bisericii catolice.
Ştefan Stoica, 28.04.2014, 13:22
Îi declarăm şi îi definim ca sfinţi pe preafericiţii Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea”, a declarat, cu solemnitate, Papa Francisc, în faţa portretelor uriaşe care îi reprezentau pe cei doi foşti suverani pontifi, Angelo Roncalli şi Karol Wojtila, desfăşurate duminică pe faţada bazilicii San Pietro. Sute de mii de credincioşi au ţinut să participe la ceremonie, prima la care au fost canonizaţi doi papi, figuri emblematice ale Bisericii catolice după Al Doilea Război Mondial şi complementare, după cum comentau agenţiile de presă.
Papa Ioan al XXIII-lea a organizat Conciliul Vatican II, care a deschis Biserica Catolică spre lumea modernă dar şi spre alte religii, în vreme ce Ioan Paul al II-lea, primul polonez care a urcat în scaunul pontifical, a fost un carismatic şi neobosit mesager al iubirii cristice în întreaga lume, contribuind la prăbuşirea demonicului regim comunist.
La ceremoniile de duminică au participat şi Arhiepiscolul Mitropolit de Bucureşti şi preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România, Ioan Robu, precum şi numeroşi preoţi, călugări şi călugăriţe, credincioşi din întreaga ţară. Arhiepiscopia Romano-Catolică aminteşte că ambii suverani pontifi recunoscuţi ca sfinţi au fost la Bucureşti în decursul vieţii lor. Ioan Paul al II-lea a făcut o vizită istorică, în România, în mai 1999, prima a unui suveran pontif într-o ţară majoritar ortodoxă.
Şi italianul Angelo Roncalli a vizitat România, în 1930 şi 1932, pe când era în misiune diplomatică în Bulgaria. În 1944, în calitate de delegat apostolic în Turcia, la cererea Rabinului şef al Ierusalimului, a ajutat evrei români deportaţi în Transnistria(în prezent, regiune din estul Republicii Moldova), trimiţând ajutoare în lagăre şi eliberând certificate de botez.
De asemenea, monseniorul Roncalli a intervenit pe lângă autorităţile turce pentru ca o navă cu evrei români, plecată din portul Constanţa cu destinaţia Ierusalim, să poată traversa apele teritoriale ale Turciei, graţie lui fiind salvaţi 750 de evrei români, dintre care o treime erau copii.
“Atât Ioan al XXIII-lea cât şi Ioan Paul al II-lea ne-au iubit ţara”, preciza Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti într-un comunicat. Şi continua: Liantul care îi uneşte, însă, într-un mod minunat pe cei doi suverani pontifi de ţara noastră este un călugăr capucin, Ieremia Valahul(1556-1625), primul român ridicat la cinstea altarelor de către Biserica Catolică. Ioan al XXIII-lea a recunoscut virtuţile eroice ale călugărului, în 1959, iar Ioan Paul al II-lea l-a beatificat, în 1983, oferind, astfel, un ocrotitor în Cer românilor prigoniţi pentru credinţa lor.”