Inundaţii în România
România are nevoie de soluţii pe termen lung pentru prevenirea inundaţiilor, a afirmat premierul Victor Ponta, după ce a vizitat câteva din localităţile afectate în aceste zile de revărsarea apelor.
România Internațional, 23.04.2014, 12:02
În România, aproape în fiecare an, mai ales la începutul primăverii, pericolul inundaţiilor revine în actualitate. Nici 2014 nu face excepţie. In ultimele zile ploile abundente au provocat în cateva judeţe din sudul ţării pagube importante. Bilanţul indică cel putin 4 morti, sute de persoane evacuate, sute de case şi gospodării inundate, dar şi suprafeţe mari de teren agricol şi zeci de drumuri acoperite de ape. Cele mai incercate au fost judeţele Teleorman si Olt, unde hidrologii au instituit chiar cod rosu de inundaţii pentru unele râuri.
Autoritatile centrale si-au interupt mini-vacanta prilejuita de Sarbatorile Pascale si au mers in cateva din localitatile cele mai afectate. In satul Beiuş, judeţul Teleorman, premierul Victor Ponta, alături de ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, au folosit o barcă pneumatică a pompierilor pentru a ajunge pe uliţele inundate. Ponta a intrat şi în case unde a stat de vorbă cu oamenii care i-au cerut să ia măsuri urgente pentru refacerea digului în zonă.
De la inundaţiile din 2005, aceştia tot aşteaptă ca autorităţile să înceapă lucrări de amenajare în zonă. Victor Ponta: Am vrut să văd cu ochii mei care sunt soluţiile pentru ca în viitor să nu se întâmple la fel, pentru că aici a fost inundaţie şi în 2005, au fost şi în alţi ani. Soluţia tehnică mi-a fost explicată de către directorul general de la Apele Române, o să alocăm banii necesari pentru lucrările de sistematizare şi anul acesta sper să fie gata lucrările, în aşa fel încât tot ce reparăm şi îşi repară oamenii, măcar să ştie că repară pentru mult timp”.
Primul-ministru a promis locuitorilor din zonele calamitate că guvernul le va da materiale de construcţii pentru refacerea caselor si va aloca fonduri pentru construirea unor diguri, pentru regularizarea unor râuri, pentru ca astfel de dezastre să nu se mai întâmple.
Greu încercaţi în aceste zile de efectele ploilor abundente sunt şi agricultorii, care spun ca mii de hectare de culturi agricole ar putea fi compromise în sudul ţării, unde umiditatea din sol este foarte ridicată şi se aşteaptă noi precipitaţii.
La începutul lunii, Administraţia Naţională Apele Române, preciza că 6% din populaţia Romaniei trăieşte în zone cu risc mare de inundaţii. Motiv pentru care specialiştii ANAR au întocmit hărţile de hazard şi risc la inundaţii, care acoperă 11 bazine hidrografice din România. Zonele cele mai vulnerabile sunt bazinul inferior al Siretului zona Banatului şi confluenţa dintre Prut şi Dunăre.